Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bianca Buurman: ‘Stilstand politiek zorgt voor oplopende wachtlijsten’

V&VN-voorzitter Bianca Buurman vraagt de politiek de plannen voor de woningbouw voor ouderen, preventie en arbeidsmarkt zo veel mogelijk te laten doorgaan. “Anders krijg je een jaar stilstand. Met als gevolg onder meer nog verder oplopende wachtlijsten voor verpleegzorgplekken.”  
Bianca Buurman V&VN
Bianca Buurman | Fotocredit: V&VN

Ze noemt een aantal dossiers in de ouderen- en wijkzorg die niet een jaar stil kunnen blijven liggen. Als eerste vindt Buurman dat de plannen voor woningbouw geen vertraging mogen oplopen. Daarbij gaat het om verpleegzorgplekken en om de bouw van geclusterde woonvormen voor ouderen.

“Hierover zijn afspraken gemaakt tussen alle partijen, inclusief het ministerie van VWS”, zegt Buurman. “Maar niet alles dat daarvoor nodig is, is geregeld. De uitvoering kan vertraging oplopen als Den Haag delen ervan controversieel zou verklaren. Gevolg is dat de doorstroming van ouderen tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkzorg niet goed kan worden geregeld. Dat levert vaak schrijnende situaties op.”

Elektronische gegevensuitwisseling

Ook zouden na de zomer enkele wetsvoorstellen over elektronische gegevensuitwisseling behandeld worden door de Tweede Kamer. Pas medio september is duidelijk of die plannen in stemming worden gebracht, dus controversieel worden verklaard. Terwijl V&VN dit dossier zeer belangrijk acht.

Buurman: “Betere elektronische gegevensuitwisseling scheelt ontzettend veel tijd voor verzorgenden en verpleegkundigen bij de overdracht van patiënten. Bij de overdracht van ziekenhuis naar huisarts of bij de overdracht naar de wijkzorg moet nu nog veel worden overgetypt door zorgprofessionals. Die tijd kunnen ze beter besteden aan zorg. Iedereen wil dat die verbetering van de gegevensoverdracht doorgaat.”

Bekostiging van preventie

Buurman hoopt ook dat de IZA-plannen zoveel mogelijk doorgang vinden. Ze noemt daarbij het belang van stappen die gezet moeten worden op het gebied van preventie. Het kabinet moet nog besluiten over een andere risicoverevening om de bekostiging van preventie aantrekkelijker te maken. Buurman hoopt dat dit onderwerp niet controversieel wordt verklaard.

Bovendien wijst ze op het belang dat de IZA-plannen om zorgprofessionals meer zeggenschap te geven doorgaan en de voorstellen over hervorming van de arbeidsmarkt worden uitgevoerd. Buurman: “Die twee onderwerpen zijn van belang om het werk in de zorg aantrekkelijk te houden.”

Het moet sneller

“Het is nu al vijf over twaalf”, zei Buurman eerder deze week: “Kwetsbare zieke ouderen kunnen het verpleeghuis niet in als dat nodig is, omdat er een tekort aan plekken is. Ook in de wijkverpleging zijn de problemen groot. De vergrijzing gaat zó snel. Dit kabinet heeft dingen in gang gezet, maar het moet sneller als we de crisis willen keren.”

1 REACTIE

  1. V&VN, de Nationale Beroepsvereniging van Verpleegkundigen (Vpk), verzorgenden IG (VIG)en Verpleegkundig Specialisten AGZ of GGZ (VS agz, VS ggz) wijst op noodzakelijke voortgang in besluitvorming, ondanks reces wegens vakantie en aankomende verkiezingen. Deze beroepsgroepen zijn, ofschoon zelf ook belemmeringen door o.a. tekorten en vakantieperiode, gewend om continu beschikbaarheid te bieden en wijzen op enkele echte prioriteiten van humane aard!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.