Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bijna helft minder opsluiting psychiatrische zorg’

Redactie Zorgvisie
Het aantal opsluitingen op vijf afdelingen van de instelling voor psychiatrische zorg Parnassia Bavogroep is binnen een jaar bijna gehalveerd. Dat komt door de introductie van het nieuwe project Gastvrije Zorg.
'Bijna helft minder opsluiting psychiatrische zorg'

Opsluitingen kunnen gedwongen of vrijwillig zijn. Andere dwang- en drangmaatregelen, zoals vastbinden, afzondering of het toedienen van kalmerende medicijnen, zijn na invoering van de nieuwe manier van omgang met de cliënten met een kwart afgenomen. Volgens een van de projectleiders, Ingrid Vluggen, hebben bijvoorbeeld ‘mystery guests’ uit de hotelwereld en de zorg, medewerkers duidelijk gemaakt hoe de omgang met cliënten ‘menselijker’ gemaakt zou kunnen worden. ,,Want in de loop van de tijd ontwikkel je als personeel toch vooral een aanpak waarbij je bent gespitst op het stellen van een diagnose en het uitvoeren van een behandelplan. We ontvangen mensen nu weer met een kopje koffie.”

Wensen cliënt

Volgens Parnassia Bavo is de afname van agressie bij patiënten te danken aan de menselijkere benadering door het personeel. Bij sommige vestigingen is bovendien het ziekenhuisachtige meubilair vervangen en hebben cliënten normale spullen om zich heen. Ook is er een speelhoek voor kinderen van cliënten ingericht. Door invoering van marktwerking in de zorg moeten ook instellingen voor psychiatrische zorg meer moeite doen om klanten te winnen. Vluggen bevestigt dat de instellingen zich hierdoor meer zijn gaan richten op de wensen van de cliënt. (ANP)

Lees ook:

Grote toename psychiatrische patiënten Amsterdam

Psychiatrische zorg in gevangenis wordt uitgebreid

GGZ voorziet groot tekort aan psychiaters

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.