Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

BiOns thuiszorg wil ViVa!-personeel overnemen

Mark van Dorresteijn
Het thuiszorgbedrijf BiOns biedt aan om de thuiszorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep over te nemen. Het bedrijf stelt voor het contract met de gemeente over te nemen zodat medewerkers het werk, hun cliënten en hun salaris behouden. Dat zegt Trees Zwienenberg, bestuurder BiOns.
BiOns thuiszorg wil ViVa!-personeel overnemen

Het thuiszorgbedrijf BiOns is momenteel actief in Twente en Salland en groeide in een jaar tot 327 medewerkers. “Onze organisatie is gebaseerd op het Buurtzorgconcept. We werken met zelfsturende teams en veel geautomatiseerde processen waardoor veel kantoorpersoneel zoals managers overbodig zijn. Dit scheelt enorm in de kosten. Op dit moment draait de organisatie goed en we zijn klaar om uit te breiden. We zetten ook in op gemeenten als Boxtel, Rotterdam en Amsterdam.

Salarisverlaging

Het voorstel van Zwienenberg is naar aanleiding van het bericht dat 294 medewerkers van ViVa! toch aan de slag gaan voor een lager loon. De medewerkers waren eerder ontslagen na een verleende ontslagvergunning door het UWV. Abvakabo FNV kwam overeen met ViVa! dat de medewerkers weer aan de slag kunnen voor een 20 tot 25 procent lager salaris.

Onder druk

“Het is niet eerlijk dat het zorgpersoneel op deze manier onder druk gezet wordt en alsnog akkoord gaat met het salaris”, reageert Zwienenberg. “Het is een zware baan met hoge verantwoordelijkheid. Daarbij willen de medewerkers hun cliënten niet in de steek laten en daar weet het bestuur handig misbruik van te maken. Het optreden van de vakbond is duidelijk niet krachtig genoeg.”

Vakbond verwijst naar ViVa!

De bestuurder legt uit dat zij meermalen contact heeft gezocht met vakbondsbestuurder Hans van Wijngaard van Abvakabo FNV om het voorstel voor te leggen maar contact tussen beiden is tot op heden uitgebleven. Van Wijngaard legt desgevraagd uit dat BiOns contact op zal moeten nemen met de werkgever en niet met de vakbond. “Er zitten momenteel meerdere instellingen op het vinkentouw. Ik ben daar heel voorzichtig in. Als de plannen serieus zijn, is dat iets tussen BiOns en ViVa! Zorggroep.”

Verder heeft Zwienenberg een gesprek met de gemeente Velsen gehad. Zij stonden positief tegenover de plannen maar verwezen eveneens naar ViVa! omdat zij in het bezit zijn van het contract.

Formule

Zwienenberg wil eventueel ook de formule van BiOns wil overdragen aan ViVa! Zorggroep. “Dat levert weliswaar meer concurrentie voor ons op, maar dat zorgt wel voor verbetering in de thuiszorg.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

ViVa!-personeel toch akkoord met salarisverlaging

Statenfracties uiten zorgen loonoffer ViVa!

Medewerkers ViVa! voeren actie bij gemeente

Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Werken volgens het buurtzorg concept, met zelfsturende teams. Op zich een redelijk achterhaald model. Icare werkte in de jaren 90 al met zelfsturende teams, begin 2000 is dit ivm tegenvallende bedrijfsresultaten terug gedraaid.
    Wil hiermee aangeven dat het werken met het buurtzorgconcept een achterhaald model is wat zijn oorsprong kent in TQM. Dit model is van voor de eerste wereldoorlog, er zijn betere bedrijfsmodellen waardoor en de medewerkers normaal betaald kunnen worden (naar kennen, kunnen en verantwoordelijkheden) en de klant die zorg krijgt die geïndiceerd is. Dit is niet het werken met zelfsturende teams, waarbij de indirecte kosten alleen maar toenemen maar werken met een goed geolied proces waarin een ieder op zijn/haar waarde wordt geschat. Onderschat uberhaupt de zgn zelfsturing van buurtzorg niet, ook deze organisatie kent zijn eerste management laag en miz zullen er nog vele volgen.
    Kies dus voor echte vernieuwing!

  3. Natuurlijk ken ik de inhoud van de correspondentie tussen gemeente Velsen en BIOns niet, maar toch wil ik reageren op het stukje daarover in het artikel. Als het gaat om de WMO voeren de gemeenten de regie en in hun rol als opdrachtgever hebben ze ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik als ondernemer vind het niet meer dan normaal dat mijn opdrachtgever mij met enige regelmaat spreekt over de uitvoering van de opdrachten die ik aanneem. Ik vind het ook niet meer dan normaal, dat ik aangesproken kan worden op een slechte uitvoer van een project. Ik vind het doorverwijzen naar de ViVa! Zorgroep het wegduiken voor een verantwoordelijkheid die hoort bij de regiefunctie. Ja, je kunt een opdrachtnemer niet dwingen, maar wel het gesprek aangaan. Verantwoordelijk bestuur is op deze manier ver te zoeken. Maar niet alleen Velsen laat het hier liggen, ook de andere betrokken gemeenten.

  4. dit op het eerste gezicht sympatieke idee, blijkt eigenlijk een merkwaardige route voor een overnamebod. de reactie van de vakbond lijkt me daarom niet alleen formeel correct, maar ook inhoudelijk. ook in het huidige werkgebied van BiOns is de overheveling van thuis niet zonder problemen verlopen en het lijkt me verstandig dat de bond zich daarover oriënteeert voordat ze haar leden over een overstap adviseert. zou overigens de overdracht van de opdracht door ViVa aan BiOns tot stand komen, dan zal arbeidsrechtelijk waarschijnlijk de regel van toepassing zijn dat de betreffende werknemers tegen de oude voorwaarden het werk kunnen volgen. vanuit meer dan één opzicht is dit een boeiende ontwikkeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.