Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Governance-brief Klink

Waarom schrijft een minister zijn belangrijkste brieven niet zelf? Het moet toch mogelijk zijn om de hoofdlijnen in hoogstens vier A4-tjes te schetsen? De uitwerking kan in bijlagen.
Governance-brief Klink

Dat minister Klink zijn governance-brief ‘Ruimte en rekenschap voor zorg en ondersteuning’ heeft overgelaten aan zijn ambtenaren, leidt geen twijfel. Anders kan hij niet schrijven. Bob Smalhout heeft gelijk als hij stelt dat de brief een volstrekt onleesbaar epistel is. De maar liefst 41 pagina’s tellende brief blinkt uit in ambtelijk taalgebruik dat verhult hoe de minister zijn beleidsdoelen wil regelen.

Maatschappelijke onderneming

Op de gekozen oplossingen valt ook het nodige af te dingen. Over de maatschappelijke onderneming is al veel gezegd. Het is raadselachtig hoe Klink denkt private partijen over de brug te krijgen hun geld te investeren in de zorg zonder ze voldoende mate van zeggenschap te geven.

Fusietoets inspectie

Een zorgspecifieke fusietoets is na de debacles van Meavita en Espria op zichzelf een verstandig idee. Maar sinds wanneer is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zo deskundig op het gebied van mededinging dat deze daarbij leidend wordt? Het is niet uitgesloten dat de IGZ is geschrokken van deze nieuwe taak.

Zeeuwse fusie

De rol van de inspectie bij de fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen geeft echter geen aanleiding voor optimisme. De aanname van de IGZ dat de fusie de kwaliteit van zorg positief zou beïnvloeden, gaf de doorslag in het positieve NMa-besluit. Maar een overtuigend bewijs dat twee slechte ziekenhuizen samen één goede gaan vormen, heeft de IGZ niet geleverd. Gelukkig rijkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de IGZ de hand. De NZa heeft meer deskundigheid in huis en is kritischer.

Early warning-systeem

Iets anders is het early warning-systeem dat waarschuwt wanneer zorginstellingen in de gevarenzone komen. Dat lijkt broodnodig. Bestuurder Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietlandziekenhuis stuurde het ministerie sinds 2006 ruim tien brieven over de ernstige financiële gevolgen van de invoering van het bouwregime. Hij ontving zelfs geen ontvangstbevestiging. Bij een bezoek onlangs aan het ministerie kreeg hij het verwijt dat hij zo laat was met waarschuwen. Een early warning-systeem is mooi, maar het zou wel fijn zijn als er dan wat wordt gedaan met waarschuwingen.

Lees ook:

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoets’

Onverantwoord ondernemen

2 REACTIES

  1. We zien met zijn allen in NL , dat het in de Zorg niet goed gaat. Enorme toename van kosten, enz.. Wordt het niet eens tijd dat we een Landelijke Analyse maken wat de oorzaken zijn van de enorme toename van kosten in de Zorg.We leven in NL en wat zie ik , we praten ineens Engels ( Early Warning-systeem” }, Waarom ? Stel je vraag/antwoord helemaal in het Engels of praat alleen Engels.
    Vreemd en hypocriet om zo te reageren in NL.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.