Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heldere taal (7)

‘Schoen meenemen’ had ik in mijn agenda gezet. Afgelopen woensdag moest ik voor controle naar het Catharina-Ziekenhuis. Jawel, het gips mag eraf. “Dat sowieso,” aldus de opnieuw erg vriendelijke Jean Pierre. “De vraag is of het eraf mag blijven.”
Heldere taal (7)

Wanneer ik wat angstig naar het circelzaagje kijk, houd hij het tegen zijn eigen handpalm om te laten zien dat het slim is ontworpen. “Het apparaatje kan geen kwaad. Zelfs als ik de huid raak, geeft het alleen een wat tintelend gevoel.” Geduldig laat hij de röntgenfoto’s zien en geeft extra uitleg. Over de werking van het gewricht, over de krachten bij zo’n breuk, over de manier waarop de schroefjes erin zijn gezet en over het verwachte verdere verloop van het herstel. Een echte rot in het vak, goud waard.

De arts, een erg jonge en wat verlegen dame, voegt er eigenlijk weinig of niets aan toe. Ze kijkt alleen even naar de laatste tekenen van de wond, waarvan Jean Pierre ook al had vastgesteld dat die er perfect uitziet. En zo loop ik zonder gips het ziekenhuis uit. Nou ja, lopen…toch nog een beetje hobbelen met behulp van de twee krukken.

Thuis bestudeer ik de twee brieven van mijn verzekeringsmaatschappij die een dag eerder in de bus zijn gevallen. De ene gaat over de nota van de ambulance die ze hebben betaald: 424,00 euro, met de vermelding ‘ingehouden EB/ER 100 euro’. Nadere bestudering levert op dat EB staat voor Eigen Bijdrage en ER voor Vrijwillig Eigen Risico. Moet ik die dan apart gaan betalen? En wat betekent dat ‘ingehouden’ dan? De andere brief gaat over de no-claim regeling over 2007 en stelt: “U heeft de vastgestelde limiet van 255,00 euro bereikt.” Op de achterzijde een berekening over ‘vervoer op 11-12-2007’. Diezelfde ambulance dus. Maar de bedragen zijn andere dan die in de eerste brief. En telt dit nu voor 2007 of voor 2008?

Ik snap er niets van. Waarom kunnen die mensen niet een keer een cursus ‘heldere taal’ gaan volgen? Daar moet ik de verzekeringsmaatschappij maar eens over bellen. Kan ik meteen vragen of de taxi-kosten die ik heb gemaakt van en naar het ziekenhuis – onder meer toen ik een dag voor nop heb liggen wachten op de operatie – declarabel zijn. Mijn boerenverstand zegt dat ik waarschijnlijk mijn no-claim van 255 euro over 2007 verlies, en dat het mij ook over 2008 minstens 100 euro vrijwillig en 150 euro verplicht eigen risico gaat kosten. Tja, dan moet je zoiets maar niet op de grens van het jaar laten gebeuren.

Maar ach, uiteindelijk is het belangrijkste dat mijn enkel weer in orde komt. Zonder krukken lopen valt de eerste dagen nog niet mee. Dat wordt flink oefenen en revalideren.

Bekijk alle afleveringen van Walter van Hulst >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.