Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Hoe krijgen we het transformatiegeld op de juiste plek

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Zorg op de juiste plek, begint met transformatiegeld op de juiste plek. Guus Schrijvers ziet wel mogelijkheden om het daar te krijgen.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Ziekenhuizen hebben het moeilijk om het transformatiegeld los te krijgen van de zorgverzekeraars. Dat berichtte Zorgvisie op 26 maart. Hier volgen vijf suggesties om het ziekenhuizen makkelijk te maken het genoemde geld in te zetten voor zorgvernieuwing.

  1. Besteed de transformatiegelden als onderdeel van de begroting 2020

Het totale transformatiegeld bedraagt 425 miljoen euro en er bestaan 103 ziekenhuisorganisaties. Er is dus per organisatie gemiddeld zo’n 4 miljoen (425 miljoen gedeeld door 103) aan transformatiegeld beschikbaar. Verstandig is om dit bedrag te betrekken bij de begrotingsonderhandelingen voor 2020. Ziekenhuizen kunnen dan met dit geld in het vooruitzicht innovaties benoemen die zij in de komende jaren willen toepassen en waarvoor zij ontwerp- en aanloopkosten zullen factureren.

  1. Stel de digitale transformatie centraal

Op dit moment stelt de digitalisering van ziekenhuizen te weinig voor. Er ontbreken twee digitale innovaties: 1. het faciliteren van gezamenlijke dossiervoering door specialisten van verschillende ziekenhuizen en 2. het benutten van e health analytics om opgeslagen gegevens te downloaden voor kwaliteitsprojecten. De 425 miljoen euro is goed besteed aan beide opties.

  1. Organiseer gezamenlijke onderhandelingen door huisartsen en ziekenhuizen

De transformatie van medisch specialistische zorg lukt alleen met steun van huisartsen, want zij moeten een deel van de chronische zorg overnemen. Het ligt voor de hand om die pakweg vier miljoen transformatiegeld per ziekenhuisorganisatie te besteden samen met de regionale huisartsenorganisaties.

  1. Stel regiobeelden op en creëer urgentie

Er bestaan grote verschillen in de kwaliteit van de medisch specialistische zorg. Tal van nationale studies wijzen hierop. De databestanden van de zorgverzekeraars (Vektis) en van de ziekenhuizen (Dutch Hospital Data) kunnen deze vertalen naar concrete ziekenhuizen en regio’s. Graag zou ik het transformatiegeld bestemmen voor het maken van zulke statistische regiobeelden waaruit sterke en zwakke kwaliteit van zorg blijkt. De transformatie van specialistische zorg kan zich dan richten op de zwakke punten.

  1. Betaal samenwerking tussen ziekenhuizen

Het aantrekkelijke van het hoofdlijnenakkoord Medisch specialistische zorg en de nota Juiste Zorg op de Juiste Plek is dat beide de inhoud centraal stellen en niet over het vormgeven van regionale overlegorganen gaan. Daarentegen is enige discussie over beleidsvorming wel nodig. Een voorbeeld: de Regionale Overlegorganen Acute Zorg (ROAZ) worden thans getransformeerd in Regionale Beleidsorganen Acute Zorg. Zij gaan knopen doorhakken over vragen als: welke ziekenhuizen houden wel en welke niet hun seh? Dat is een enorme transitie. Besteding van het transformatiegeld aan de beleidsvorming op dit vlak lijkt me van grote betekenis.

Deze vijf suggesties maken het voor ziekenhuizen eenvoudiger voorstellen te doen voor de besteding van die gemiddeld vier miljoen transformatiegeld per ziekenhuisorganisatie. Ik zie de suggesties als een menukaart. Hopelijk helpen zij  de ziekenhuizen hun keuze voor hun 4 miljoen te maken.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.