Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kansen en uitdagingen zorg 2016

De donkere dagen voor kerst lenen zich perfect voor bespiegelingen over de kwaliteit van de zorg. Wat is de mooiste kans voor betere ouderenzorg in het nieuwe jaar? En wat is de grootste bedreiging?
elsen500.jpg

Een positieve trend uit 2015 die hopelijk in 2016 wordt voortgezet, zijn de initiatieven voor nieuwe projecten voor ‘populatiegerichte bekostiging’. Ik denk hierbij aan projecten als Vitaal Vechtdal, GezondVeluwe en de nieuwe verzekeraar Zorgeloos van Jos de Blok. Momenteel lijkt er iedere maand zo’n project bij te komen. Het gaat vaak om corporaties of verenigingen waar zorgaanbieders de koppen bij elkaar steken om in de eigen regio de gezondheidszorg zo goed mogelijk te organiseren. Partijen als ziekenhuizen, huisartsen, verzorgingshuizen, cliëntenorganisaties verbinden zich op lokaal niveau. Als ook de verzekeraar meedoet, worden dit soort initiatieven zeer kansrijk. De theorie is dat als alle leden hun best doen om mensen zo gezond mogelijk te houden, de zorg minder duur wordt en beschikbaar blijft voor iedereen. De besparingen die door deze collectieve focus op preventie en gezond leven gehaald worden, komen niet alleen ten gunste van de verzekeraar. Die besparingen worden verdeeld over alle deelnemers. Hierdoor staan alle neuzen dezelfde kant op. De prikkel is dan niet meer om zo veel mogelijk uurtjes zorg verlenen. De prikkel is dan om mensen zo gezond en actief mogelijk te houden.

Negatief
Een negatieve trend en grote bedreiging voor goede zorg is wat er momenteel met de huishoudelijke hulp gebeurt. Dat beroep dreigt door de surseance van TSN te verdwijnen. De vraag is of dit aan de gemeenten, het rijk of TSN zelf te wijten is. Belangrijker is de realisatie dat het verdwijnen van thuishulpen eeuwig zonde zou zijn. Deze dienst blijft in de toekomst nodig voor mensen die niet rijk en/of zelfstandig genoeg zijn om de huishoudelijke zorg zelf te betalen of te regelen. Gemeenten die burgers zelfstandig en actief willen houden, doen er goed aan om voor de meest kwetsbaren de huishoudelijke hulp in de lucht te houden. Want dat levert op termijn besparingen op en gezonde en actieve mensen. Laat dat mijn wens voor het nieuwe jaar zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.