Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Losse eindjes

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Donkere wolken pakken zich samen boven de gezondheidszorg vanwege een gigantische bezuinigingsslag na 2011, maar de minister van VWS kiest er in zijn plannen voor 2010 nog voor om aan veel kleine knopjes tegelijk te draaien.
Losse eindjes

Hij haalt wat geld weg bij de specialisten, bij de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, bij de AWBZ in het algemeen en bij de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen. Dat moet in totaal 1 miljard euro opleveren. Dat is niets vergeleken bij de vele miljarden die na deze kabinetsperiode, en na de volgende verkiezingen, opgebracht moeten worden door de zorgsector.

Aan visie geen gebrek. Klink wil meer doelmatigheid, meer innovatie, meer veiligheid voor de patiënt en een betere samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Dat zijn doelen die een lange adem vergen. En dat zou op zich niet zo erg zijn als er een concreet actieprogramma en een duidelijke agenda zouden liggen voor al deze punten. Maar die liggen er niet. Om zorgketens te stimuleren, komt er één prijs voor alle zorg rondom bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en COPD. De huisarts moet de regie gaan voeren. Maar het is volstrekt onduidelijk of die huisarts daarvoor wel is toegerust.

Wat staat er niet in de nieuwe begroting? Er is geen oplossing voor de waarderingsproblematiek van onroerend goed van zorg­instellingen en de exploitatieproblemen als gevolg van de afschaffing van het bouwregime. Er wordt geen invulling gegeven aan een early-warning-systeem om zorginstellingen in nood sneller op te sporen. En er komen geen verdere ingrepen in de AWBZ. De vraag of een groot deel van de AWBZ straks wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars wordt pas medio volgend jaar beantwoord. Klink kiest halverwege zijn ‘regeerperiode’ voor vergezichten. En in zijn plannen klinkt iets door van paniek. Hij wil niet langer de rekening betalen van mensen die onnodig aankloppen bij de eerste hulp van een ziekenhuis. Dat klinkt ondoordacht. Veel mensen gaan naar de SEH omdat de huisarts onbereikbaar is. Waar moeten ze dan naartoe? Naar VWS? (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Weblog Eric Bassant

1 REACTIE

  1. De idiote kortingen o.b.v. onjuiste getallen die demissionair minister Klink oplegt zijn enkel een manier om nog een punt te maken en wat begrotingstekorten weg te werken. De media hoor je niet hierover, niemand is geïnteresseerd in verhalen van hardwerkende specialisten die toch al te veel zouden verdienen. Wat heeft wel de aandacht: het afschaffen van de pilvergoeding, zorg etcect. Niemand realiseert zich dat door de maatregelen van Klink ons goede zorgstelsel binnenkort in elkaar gaat storten. Artsen zijn het beu om nog harder te werken terwijl het salaris gekort wordt. De publieke opinie en de politiek heeft in de keurige, niet militante groep medisch specialisten een makkelijk slachtoffer gevonden voor bezuinigingen. Bezuinigingen die nergens op slaan omdat het inkomen van specialisten maar een klein deel beslaat van de totale uitgaven van de gezondheidszorg. Die uitgaven liggen in Nederland trouwens nog ver onder de Europese normen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.