Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Marktdominantie

Het hoge woord is eruit: TSN Thuiszorg wordt de nieuwe eigenaar van Thuiszorg Groningen. Is deze overname het sluitstuk op de zegetocht van TSN of slechts een halte op de weg naar absolute marktdominantie?
Marktdominantie

Toen het op een na grootste schoonmaakbedrijf van Nederland in 2006 Thuiszorg Service Nederland (TSN) overnam, sprak algemeen directeur Hans Kroeze van Asito zijn verwachtingen uit. “We mikken op een omzet van 120 à 150 miljoen euro, zeg maar vijf tot tien procent van de markt.” Deze inschatting blijkt achteraf gezien conservatief. Toen TSN-directeur Jan Torny in januari van dit jaar de organisatie verliet, was het het bedrijf namelijk al de grootste aanbieder van Nederland met meer dan 20.000 werknemers. Torny verliet TSN mede omdat de organisatie in rustiger vaarwater zou zijn gekomen. “De tijd van de woeste overnames is wel voorbij”, sprak hij in zijn afscheidsinterview met Zorgvisie.

Kroonjuweel Groningen

TSN lijkt het overnemen echter helemaal niet moe te zijn, getuige de overname in Groningen. Met dit thuiszorgbedrijf krijgt TSN er weer een prachtig kroonjuweel bij. Het AWBZ-gedeelte van de organisatie staat dan wel onder curatele en er mag stevig gereorganiseerd worden, met het Wmo-deel is niets mis. In de jaarrekening van 2009 staat: “In de exploitatie heeft het bedrijfsonderdeel Thuishulp (Wmo) wel voor een deel geprofiteerd van de aanpak van de ondersteunende diensten en de sanering van bestaande contracten. Dat voordeel is verwerkt in lagere tarieven waardoor de gemeenten gedeeltelijk konden meeprofiteren van de sanering.” Vrijwel alle gemeenten in het afzetgebied nemen vandaag de dag Wmo-zorg af bij Thuiszorg Groningen en straks dus bij TSN.

HWW Zorg

Tot zover de feiten, nu mijn persoonlijke theorie. Die luidt dat TSN nog steeds niet klaar is. Want in Den Haag staat ook nog een ‘brokstuk van het voormalige Meavita’ in de verkoop: Haagse- Wijk en Woonzorg. Mijn vermoedens worden gewekt door de nieuwe bestuurder die TSN bij Thuiszorg Groningen heeft aangesteld. Dat is Milena Prochazka. Zij is onder andere nauw betrokken geweest bij de overname van Meavita-West in Den Haag. Toeval of niet? (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Weblog Wouter van den Elsen

3 REACTIES

  1. Ik weet het zeker..TSN wordt nog groter. Hou het nieuws maar in de gaten.
    Ik meende dat we van de crisis wel hadden begrepen dat de ‘2 big 2 fail’ onwenselijk zijn. Gaat TSN/ADG straks de lonen van alle verzorgenden en verpleegkundigen afknijpen als het slecht gaat? Of in hun eentje de cao bepalen? Of gaat de Nederlandse staat dit bedrijf ook spekken met belastinggeld als het slecht met ze gaat?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.