Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Massaontslag

Tussen de 30.000 en 50.000 banen staan er in de thuiszorg op de tocht. De aangekondigde bezuinigingen kunnen verschillend uitpakken, maar zeker is dat de gevolgen voor de werkgelegenheid gigantisch zullen zijn.
Massaontslag

Langzaam dringt door wat de personele gevolgen zijn van de hervorming van de ouderenzorg. In het donkerste scenario van werkgeversorganisatie ActiZ zijn er in 2015 50.000 banen minder in de extramurale zorg. Niet alleen door de bezuiniging op huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en begeleiding, maar ook vanwege de effecten die het opheffen van dagbesteding en het korten op de tarieven voor gehandicaptenvervoer zullen hebben.

Gemeenten

Precies uitrekenen wat de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, is niet mogelijk omdat de gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij met de maatregelen omgaan. De ene gemeente accepteert wel een overschrijding van het Wmo-budget en de andere niet. Een actueel voorbeeld komt van de gemeente Zoetermeer. Deze gemeente heeft net haar aanbesteding voor huishoudelijke hulp in 2013 rond. In een persbericht schrijft ze dat alle contracten in 2013 ontbonden kunnen worden als de kabinetsmaatregelen verkeerd uitpakken. Niets is dus zeker.

Werkgevers

Ook werkgevers anticiperen op de nieuwe werkelijkheid. Een recent voorbeeld is Thebe. Deze thuiszorgaanbieder legde onlangs het personeel een sociaal plan voor waarin de huishoudelijke hulpen aan het werk konden blijven mits zij loon wilden inleveren. De medewerkers hebben het plan verworpen.

Werknemers

Voor de werknemers wordt het dus spannend. Volgende week zijn de begrotingsbesprekingen en dan zal duidelijk worden wat de ruimte is in het regeerakkoord. In aanloop naar de besprekingen zijn de verschillende zorgkoepels druk aan het lobbyen in Den Haag en is Abvakabo al aan het demonstreren. Helaas voor het thuiszorgpersoneel hebben de bond en ActiZ de strijdbijl nog steeds niet begraven en is er geen gezamenlijk actieplan om het banenverlies te beperken. De thuiszorgmedewerkers gaan een koude winter tegemoet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Weblogs Wouter van den Elsen

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je moet niet staken tegen de overheid, nee je moet de bestuurders van de zorg aanpakken; jullie hebben altijd HEEL GEMAKZUCHTIG de bestuurders hun zakken laten vullen — daar hebben jullie niks aan gedaan — en nu loopt het fout; gemakzucht wordt bestraft.

  3. Dit is een vermindering van 2 miljard. Als dit gaat werken — en daar gaat men vanuit , hoop ik — zou je je in alle ernst af kunnen vragen HOEVEEL ER WEL NIET GEGRAAID IS DOOR THUISZORGBUREAU”S en ZORGINSTELLINGEN. Zo zie je maar je komt overal achter, maar het is wel een heel treurige vaststelling voor de patienten; voor die 2 miljard had men eerder goede zorg kunnen doen; dit allemaal is immers gekomen omdat de zorg goud kost en iedereen in Nederland toch nog klaagde. HOE DURVEN ZE TE STAKEN

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.