Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe schoenen

Gooi je oude schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt. In die levenswijsheid, al jong thuis geleerd en tientallen jaren gepraktiseerd, ben ik altijd heilig blijven geloven. Helemaal fout!,

heb ik me onlangs laten uitleggen. Op een kinderfeestje nota bene. Mijn gesprekspartner was zeer overtuigend. Als je oude stappers bij het vuil mikt en op pad gaat voor nieuwe, tik je geheid een geschikt modelletje op de kop. De noodzaak is immers zo hoog dat je niet anders kan. Levensles van deze zondagmiddag: laat los die ouwe handel en schep zo ruimte voor vernieuwing.

Kon ik het maar, dan zag mijn werkkamer er ook beter uit. En dan diende ik een goed doel door de toevoeging van honderden kilo’s oud papier aan de inzameling van de buurtschool. Ruimte in de boekenkast, op en naast het bureau schept ruimte voor nieuwe ideeën in het hoofd.

“In het begin verwonder je nog over al die regels en voorschriften maar op een gegeven moment accepteer je ze als een fact of life.” Aldus bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel van Volker Wessels elders in dit nummer over zijn entree in de gezondheidszorg. “De kunst is om die verwondering voor een deel vast te blijven houden.” Het mammoetbedrijf stoomt op in de zorg maar blijft wendbaar. Hazewinkel wisselt gemakkelijk van schoenen: lukt het niet ziekenhuizen op te kopen, dan gaat hij allianties aan met zorgorganisaties. Die aanpak werkt beter.

Heel Nederland is overspoeld door de administratieve tsunami als gevolg van de stelselherziening. Maar de slurpende modderstromen hebben geen greep op bestuurder Gerard Tanke van Amsterdam Thuiszorg. Terwijl verzekeraars en collega-aanbieders in gevecht zijn met de elementen, doet hij alvast vernieuwende voorstellen om toekomstige hindernissen in het stelsel van gezondheidszorg te overwinnen (pagina 26). In al mijn bewondering voor zoveel ruimte in het hoofd, kan ik een oude reflex niet onderdrukken. Ik heb nog even nodig om mijn laatste nieuwe paar in te lopen.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.