Nieuwe zorgwetten creëren administratief monster

Kort geleden hoorde ik Mona Keijzer, woordvoerder zorg van het CDA, en Pauline Meurs, voorzitter van de RVZ, op de radio zeggen dat de bureaucratie in de gezondheidszorg sterk moet worden teruggedrongen. Toeval of niet: een dag eerder was ik gebeld door ActiZ, omdat zorgorganisaties zich bij hen beklaagd hebben over de forse tariefsverhoging van sommige ict-leveranciers.
Nieuwe zorgwetten creëren administratief monster
Foto: UNIT4

En in diezelfde week voorspelt de Organisatie voor ict-leveranciers in de zorg (OIZ) een grote ict-chaos bij zorginstellingen per 1 januari 2015. Veel zorgaanbieders zullen hun automatisering niet op tijd op orde hebben voor de nieuwe manier van communicatie met gemeenten en zorgverzekeraars.

Dat denk ik ook. Maar erger nog, ik verwacht dat met de transitie naar Wmo, Zvw, Jw en Wlz een administratief monster voor de komende jaren is gecreëerd.

Gemeente wordt financier

De Wmo maakt van gemeenten financiers van zorgorganisaties. De doelstelling is een betere zorg; want, zo is de gedachte, gemeenten staan dichter bij de cliënt dan

3
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.