Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Notes on Nursing 3.0

Margot van der Starre
De basisvoorwaarden voor excellente zorg zijn volgens Florence Nightingale aandacht, toewijding, hygiëne, eten, drinken en een schoon bed. Anno 2015 is echter meer nodig.
Margot van der Starre

Florence Nightingale, grondlegger van de moderne verpleegkunde, schreef in 1859 het handboek voor de beroepsgroep: Notes on Nursing. Dat wij ruim 150 jaar na publicatie nog steeds gebruikmaken van haar visie op excellente verpleegkunde had zij misschien niet kunnen bevroeden.

De basisvoorwaarden voor excellente zorg zijn volgens haar aandacht, toewijding, hygiëne, eten, drinken en een schoon bed. Anno 2015 is echter meer nodig. De wereld is nogal veranderd sinds 1859: de aandoeningen van patiënten en de behandelmogelijkheden worden steeds complexer. Dat stelt hogere eisen aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Kwaliteitsimpuls

Het is de hoogste tijd voor een herziene versie van het handboek. Daarom startte vorig jaar het project Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg, in de wandelgangen KIPZ genoemd. De kwaliteitsimpuls betekent letterlijk dat: ziekenhuizen investeren in de kwaliteit van hun medewerkers via scholing zodat zij kunnen voldoen aan de zorgvraag van de hedendaagse en toekomstige patiënt. Het gaat om een verdere professionalisering van verpleegkundigen én een hoger percentage hbo-verpleegkundigen. Ziekenhuizen investeren tot en met 2017 bijna een half miljard om medewerkers klaar te maken voor 2020.

Hoe doen die ziekenhuizen dat? Ze zijn aan de slag gegaan met hun toekomstvisie en hebben de vertaalslag gemaakt naar strategisch opleiden van hun personeel. Uit de gepresenteerde strategische opleidingsplannen kwamen vijf thema’s naar voren die de ziekenhuizen in de wereld van nu belangrijk vinden. Deze thema’s zijn tegelijkertijd met het persbericht over de kwaliteitsimpuls bekendgemaakt.

Zo hebben ziekenhuizen aanvullende voorwaarden voor goede zorg gedefinieerd. Goede verpleegkunde anno 2020 draait om veiligheid & kwaliteit, leiderschap, klantgerichtheid & profilering, duurzame inzetbaarheid en professionalisering. Met andere woorden, de verpleegkundige van 2020 is een professional die niet bang is aan te schuiven bij bestuurlijk overleg. Een professional die klantgericht is en zich profileert als zorgexpert. Die in balans is en samen met de werkgever er alles aan doet om ook op de lange termijn inzetbaar te blijven.

Verpleegkundige van de toekomst

Dit zijn de essentiële elementen van de herziene editie van Notes on Nursing. Hier gaat de ontwikkeling van de verpleegkundige van de toekomst naartoe, met de kwaliteitsimpuls als ‘facilitator’. Op die manier blijft de zorg in Nederland veilig, betrouwbaar en van hoge kwaliteit. Van alle opleidingsplannen die nu geïmplementeerd worden, opleidingen die nu gestart worden, plukken we in 2020 de vruchten. Precies in het 200ste geboortejaar van Florence Nightingale.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.