Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Salarissen bij msb’s zijn schimmig

simonbroersma2
Transparantie is het toverwoord van de laatste jaren in de zorg. Transparantie in kosten, uitkomsten, winsten, politieke besluitvorming, salaris, medicijnprijzen en ga zo maar door.  
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Stijn Rademaker

De tijden dat een zorgorganisatie vanuit een achterkamer bestuurd kon worden, ligt lichtjaren achter ons. En transparantie is tot op zekere hoogte een goede zaak. Als u als bestuurder niet weet hoe de geldstromen lopen, of hoe goed de kwaliteit van zorg is in uw organisatie, als u niet ziet waar het beter kan, hoe houdt u dan grip op diezelfde organisatie? En hoe kunt u hiervoor verantwoordelijkheid nemen.

Niet transparant

Toch is er een beroepsgroep in het hart van de zorg die over tenminste één onderdeel niet zo transparant lijken te zijn: vrijgevestigde medisch specialisten over hun salarissen. Uit onderzoek van Zorgvisie, in samenwerking met BDO, blijkt dat het gemiddelde salaris rond de 260.000 euro ligt, een ton boven het gemiddelde salaris van een ziekenhuisbestuurder.

Complexer

Het is gemakkelijk om op deze plek een discussie te starten over de hoogte van het salaris van medisch specialisten. Een kort-door-de-bochtje ter illustratie. De NVZ vroeg onlangs 200 miljoen extra per jaar extra. VWS wil dit geld niet geven. De oplossing? Laat specialisten onder de WNT vallen. 6500 specialisten die gemiddeld een ton gekort worden, levert 650 miljoen op. Maar zoals gezegd is deze situatie een stuk complexer dan hier voorgesteld. Daarnaast stelt de Federatie Medisch Specialisten dat het gemiddelde salaris een stuk lager ligt.

Verdiensten

Feit blijft dat slechts van de 68 msb’s die in ons land gevestigd zijn, er slechts drie een jaarrekening hebben gedeponeerd waaruit op de maken valt wat de verdiensten van de specialisten zijn. De andere 65 msb’s hebben tijdens het onderzoek geen voldoende transparante jaarrekening gedeponeerd om de verschillende salarisschattingen te kunnen staven. Kortom, we weten wel wat het ziekenhuis aan het msb betaalt, maar niet wat er daarna met het geld gebeurt.

Een beroepsgroep die een dergelijke centrale rol inneemt in de zorg en die door publieke- en verzekeringsgelden wordt betaald, zou op zijn minst transparant kunnen zijn over de eigen bedrijfsvoering en financiële huishouding.

 

2 REACTIES

  1. Inderdaad een kort-door-de-bocht blog; gebaseerd op een artikel waar omzet wordt verward met bruto salaris. CBS rapporteert jaarlijks overzichten op basis van de belastingaangiftes van medisch specialisten.Lijkt mij een redelijk nauwkeurige bron. Hieruit blijkt dat de zelfstandig gevestigden een gemiddeld bruto salaris hebben van €181.000,–. Maar als je daar vanuit redeneert resteert er niet zo veel van het artikel en ook niet van het blogje. En de bladen moeten toch worden gevuld

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.