Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuiszorg krijgt een steeds beroerder imago. In veel gevallen zorgt slechte onderlinge commu¬nicatie voor problemen op afde¬lingen. Hoe weten patiënten nog in welk ziekenhuis zij goede zorg krijgen?
Strijd

Recentelijk kwam het HagaZiekenhuis in opspraak door de hoge sterftecijfers en de slechte communicatie op de afdeling cardi­ologie. Patiënten zegden hun operatie af en de afdeling kwam onder toezicht van de Leidse professor Robert Klautz. De longaf­deling van het VUmc en het Ruwaard van Putten kwamen eerder in de spotlights door gelijksoortige problemen.

Slechte communicatie

Bij alle drie de gevallen draait het om slechte communicatie. De onderlinge strijd is dan blijkbaar belangrijker dan de patiëntveilig­heid. Hierdoor ontstaan fouten, inclusief hogere sterftecijfers. De Inspectie voor de Gezondheidszorg of een externe arts houdt vervolgens toezicht op de falende afdeling. Loopt iedereen weer in het gareel, dan keert de leiding terug naar de oorspronkelijke staf. Maar zijn de problemen dan echt opgelost?

Middelbare school

Het doet me denken aan de middelbare school. Zonder toezicht van een leraar geldt het recht van de sterkste. Wanneer het uit de hand loopt, grijpt de leraar in en dreigt met strafwerk. Opeens is iedereen poeslief, maar zodra de dreiging verdwijnt, begint de ellende opnieuw.

Gemeenschappelijk vijand

Het is onmogelijk om op iedere afdeling in elk ziekenhuis een leraar voor de klas te zet­ten. Bestuur en toezicht zouden beter op kunnen letten, maar het is nog beter om de intrinsieke motivatie te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door de sterftecijfers online te publiceren. Het HagaZiekenhuis kondigde zelf al aan om vanaf deze zomer de sterfte­cijfers te publiceren op internet. Andere ziekenhuizen zouden het voorbeeld moeten volgen. Laat de ziekenhuizen strijden tegen zichzelf of na correctie met elkaar. Het zorgt ervoor dat afdelingen iets hebben om samen voor te vechten. Artsen zijn resultaat­gericht en willen niets liever dan hun patiën­ten weer gezond maken. Dat is een hele sterke basis. Met de sterftecijfers als gemeenschappelijke ‘vijand’ zullen samen­werking en communicatie verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.