Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijd voor inlossing beloftes

Ik onderhandel zelf niet namens NVZ met ZN over de financiële compensatie voor omzetverlies tijdens de coronacrisis, maar ik vrees als ziekenhuisbestuurder dat het nog lang gaat duren voordat er een akkoord is. Als je hier na drie maanden nog niet uit bent, hoe ingewikkeld wordt de regeling dan?
Arjen Hakbijl
Arjen Hakbijl, lid raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei

Allerlei werkgroepjes moesten de laatste weken, zelfs na de deadline van 1 juni, nog geïnstalleerd worden en we hebben al tig spreadsheets ingevuld en aangeleverd in de hoop op witte rook.

Financiële positie volledig neutraliseren

Verzekeraars en VWS hebben op 17 maart al schriftelijk beloofd de financiële positie van ziekenhuizen volledig te neutraliseren: cash, omzetderving en meerkosten. Dat betekent per saldo dat het verschil met het begrote rendement van de ziekenhuissector bijgepast moet worden. We verdienen een marginaal maatschappelijk rendement, gegeven de risico’s die we lopen en de investeringen die we op eigen kracht moeten doen als sector, bijvoorbeeld in digitalisering en in specialistisch zorgpersoneel en ic-capaciteit.

Eigen eenvoudige oplossingen

De sector heeft prima en eenvoudige landelijke oplossingen voorgesteld, zonder administratief gedoe, maar die zijn blijkbaar allemaal vastgelopen in de modder. Men is de schrijnende beelden van de ziekenhuis-ic’s en zwarte scenario’s alweer vergeten en het applaus voor de helden van de zorg in april. En de inspanningen die onze mensen tot op heden doen om in alle beperkingen de wachtlijsten aan urgente zorg in te halen. Ze zijn echt doodmoe en op, maar ze gaan wel door. Dat doen ze omdat het hun patiënten zijn waar ze zich enorm verantwoordelijk voor voelen. Daar zijn we enorm trots op.

Gemiste kans

De grootste gemiste kans is – denk ik – dat ZN met NVZ en NFU bleef ronddraaien in een te klein vierkant van het normale landelijke jaarbudget (BKZ) en wat reserves, in plaats van als zorgverzekeraars met ons in maart al bij minister Hoekstra van Financiën aan te kloppen. Alle sectoren van luchtvaart tot horeca, cultuur en OV hebben miljarden steunpakketten uit Den Haag. De zorgsector krijgt alleen een sigaar uit eigen doos, namelijk voorschotten op het normale omzetniveau die formeel dagelijks opeisbaar zijn en verder wat gedachtes over steunregelingen. Wij willen echt niet de buffers van de verzekeraars leegtrekken en we letten enorm op de kosten, maar we willen wel staatssteun voor de incidentele rekening die er ligt. Zodat de verzekeringspremies volgend jaar ook een beetje normaal blijven.

Staatssteun KLM hoger

De NVZ heeft becijferd wat er nu bij moet  en in 2021 voor de meerkosten, omzetderving, wegwerken van stuwmeer aan zorg en gewenste structurele ic-uitbreiding. Dat bedrag is voor alle Nederlandse ziekenhuizen tezamen nog lager dan de staatssteun aan KLM; dat geld moet gewoon eenmalig uit Den Haag komen. Dan kunnen de verzekeraars en wij gewoon doorwerken om regionaal de zorg die nodig is voor onze patiënten en de verzekerden te leveren.

Heel veel voorbehouden

Minister Van Rijn heeft deze week voor zover ik weet voor het eerst zoiets publiekelijk gezegd, wel met heel veel voorbehouden. ‘Een deel van de kosten die zijn gemaakt voor de aanpak van het coronavirus wordt betaald uit de staatskas. Daarnaast zullen reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd, worden aangesproken. Alle extra kosten worden nu in kaart gebracht en daarover zal een discussie volgen’, aldus Van Rijn.

Verantwoordingscircus

Dat belooft een enorm verantwoordingscircus en een lange discussie dan, tot ver in 2021. Daar krijgt de zorg last van, dit jaar, in 2021 en in de jaren daarna. Omdat we nog steeds niet weten waar we aan toe zijn, kunnen we in de tussentijd  niet investeren in het broodnodige personeel en materieel. Wel moeten we zorg inhalen, ons voorbereiden op een tweede piek en spreadsheets vullen.

Beloftes inlossen

Sommige ziekenhuizen en umc’s, niet de minste, kondigen al personeelstops aan of overwegen het. Dat is precies wat we niet moeten hebben en wij in Ziekenhuis Gelderse Vallei echt niet willen. Wij willen dat de politiek het applaus, de in maart Kamerbreed aangenomen moties voor zorgpersoneel en de beloftes voor onze bekostiging nu eindelijk inlost!
We willen toch geen enorme wachtlijsten houden straks en een uitgewoond zorgstelsel?

Arjen Hakbijl, lid raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.