Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verplichte hulp werkt niet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het initiatief van De Vierstroom om familie te verplichten te helpen bij de zorg aan dementerenden ouderen raakt een gevoelige snaar, getuige de talloze reacties op de berichtgeving. Het gaat om de extra’s: wandelen, spelletjes doen, een praatje maken of bij de groep blijven als verzorgenden bezig zijn met andere bewoners. Die extra’s kunnen zorginstellingen niet meer voor elkaar krijgen, zegt Vierstroom-directeur Jeroen van den Oever. De AWBZ is alleen genoeg voor de basiszorg.
Verplichte hulp werkt niet

Nu helpen de meeste familieleden al heel veel. Veel meer dan de vier uur per maand waar De Vierstroom om vraagt. De meesten doen dat vanuit een intrinsieke motivatie. Vanuit liefde voor hun familieleden. Ouders hebben zo veel gegeven. Uit dankbaarheid en respect is het niet meer dan logisch voor hen om klaar te staan als zij zorg nodig hebben.

Morele plicht

Maar helaas komt het ook voor dat kinderen nauwelijks omkijken naar hun ouders. Het is goed om familie aan te spreken op hun morele plicht. Instellingen kunnen bij de intake duidelijk maken dat er wat wordt verwacht. Het kan niet zo zijn dat je de dementerende ouders aflevert en je niet meer om hen bekommert. Maar er kunnen begrijpelijke redenen zijn voor beperkte inzet. Omdat kinderen te ver weg wonen, omdat de familieverhoudingen verstoord zijn of omdat de kinderen andere verplichtingen hebben. Dan werkt dwang niet.

Duidelijkheid

Andersom zijn er ook verhalen van familieleden die dolgraag willen helpen, maar die letterlijk worden weggejaagd omdat de instelling hen alle zorg uit handen neemt. Instellingen zijn ook niet altijd duidelijk tegenover familie wat zij kunnen doen. Dat zorgorganisaties zelf veel kunnen doen om familie te betrekken bij de zorg voor hun naasten blijkt uit initiatieven als ‘Houd de naaste vast’ van Publicarea.

Maatwerk

De Vierstroom wil dat familieleden zich ook voor andere dementerenden inzetten. Activiteiten voor de hele groep. Dat kan op weerstand stuiten. Voor je eigen ouders, prima, maar voor wildvreemden? Mantelzorg moet maatwerk zijn. Familie moet zelf kunnen bepalen in welke mate en hoe. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

8 REACTIES

  1. Helemaal mee eens. Ik heb voor vader, moeder, zusje en oma gezorgd tot hun laatste dag.Maar dét bij een full time baan en een studie heeft mij wel mijn gezondheid gekost op den duur. Ik denk dat ieder kind welvoor de ouder wil zorgen, maar dat wordt moeilijk als je aan de andere kant van het land woont, omdat je nu eenmaal met b.v. een Limburger getrouwd ben die daar zijn werk heeft of had.Als dat werk er niet meer is, dan is de reis elke week kostbaar en al helemaal als je op het bijstandsniveau moet leven.Moet je dan afkopen omdat je niet kunt komen?Daar denkt de overbetaalde manager helemaal niet aan, die is niet van deze wereld, dat is wel duidelijk.FNV liet weten het ook niet te snappen aangezien de man 47% winst heeft gemaakt en dat is dan wel 4,5 miljoen.Uit wat ik allemaal lees, hangt de man aan elkaar van ad hoc beslissingen en heeft hij door een wat wonderlijk personeelmanagement waarschijnlijk geen personeel genoeg.Dat moeten dan de kinderen van patienten op gaan lossen? En stel dat moeder daar dan is en je bent er om te helpen, dan mag je ook nog eens op de anderen passen als de verzorgende elders bezig is? Hoezo is verzorgen dan ineens iedereen toevertrouwd? En wat doe je als er wat gebeurt?Ben je dan verantwoordelijk?En wie leidt dat alles in goede banen? Per saldo zou hij nog wel meer werk aan dit alles kunnen hebben.Ik liet me in elk geval alskind niet pressen tot hulp of afkoop, als mijn moeder daar zou zijn, dan had hij mij maar te verzekeren dat er goed voor haar gezorgd zou worden, daat krijgt hij geld voor en hij heeft zelfs meer gekregen van de regering voor meer personeel.En als weop 1 van die Kundus grapjassen gaan stemmen, dan houden we in de toekomst nogminder over dan we al hebben, dus zullen we zelf moeten werken om rond te kunnen komen.

  2. Lees alle reacties
  3. Verplicht iets moeten doen; heeft nog nooit gewerkt.!
    In deze individuele maatschappij , aangemoedigd door de VVD, iedereen moet voor zich zelf zorgen, hebben en kunnen kinderen niet meer voor hun ouders zorgen. iedereen moet als het aan Kunduz ligt nog jaren door. Ook verdwijnt dan hiermee,; de stroom fitte vrijwilliger/s geboren na 1950. moeten weer een bijbaantje nemen of langer doorwerken om hun tekort aan AOW aan te vullen.

  4. Ja Ja beste Monique . Vooral doorgaan met …erover praten. Dat gebeurt toch al zo weinig in de Zorginstellingen . Wat staat er dadelijk in uw dagrapport ? 4 uur lang op onwillige familie ingepraat ??. De onwillige familie voert als reden dat ze geld moeten verdienen om de zorgpremies te kunnen bekostigen . Wat een rotsmoes. Als ze maar niet denken dat ik ,Monique, dit voor ze ga doen. Ik heb toch zeker wel wat beters en vooral belangrijkers te doen !! Succes met praten beste Monique. Praten in de Zorg wordt toch al zo slecht betaald. Help de heer J.v.d.O maar al die genuanceerde reacties te verwerken, alleen die van Bart vond hij nog genuanceerder. Succes.

  5. De reactie van Bart is nogal ongenuanceerd : het staat er duidelijk :Verplichte hulp werkt niet punt, net zo min als sommige professionals en managers .Deze reactie is zeer ongenuanceerd, ook zo bedoeld . Zachte heelmeesters maken…. Managers leven nog in de middeleeuwen en denken dat financiele aderlatingen de ZORG weer gezond maken.

  6. En inderdaad ja Jeroen, als je stelt : “Dat is dezelfde boodschap maar dan op basis van eigen keuze van de familie. Kan het dan wel volgens jou ?”
    Maar ik blijf erbij “Het is goed om familie aan te spreken op hun morele plicht.” Het is en blijft een wezenlijk vraagstuk en ja, laten we het vooral bespreekbaar maken en erover doorpraten. Hartelijke groet, Monique

  7. Hier ben ik het ook helemaal mee eens Bart.
    “Het is goed om familie aan te spreken op hun morele plicht. Instellingen kunnen bij de intake duidelijk maken dat er wat wordt verwacht. Het kan niet zo zijn dat je de dementerende ouders aflevert en je niet meer om hen bekommert.”
    Maar ook “Mantelzorg moet maatwerk zijn. Familie moet zelf kunnen bepalen in welke mate en hoe.”
    Chapeau geschreven !
    Hartelijke groet, Monique

  8. Goede reactie, Bart, genuanceerder dan wat veelal op de webfora te lezen is.
    We hadden het ook als volgt kunnen stellen: In Nederland wordt veel gemopperd over de kwaliteit van leven in verpleeghuizen. Deze aanbieder wil daar graag wat aan doen. Bij ons krijgt u meer, krijgt u extra rechten op aandacht voor uw geliefde die bij ons woont. Maar als u dan voor ons kiest zijn er ook extra plichten, namelijk zelf een dagdeel per maand meehelpen.
    Dat is dezelfde boodschap maar dan op basis van eigen keuze van de familie. Kan het dan wel volgens jou ?
    Laten we vooral doorpraten over dit wezenlijke vraagstuk over de toekomst van onze verpleeghuiszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.