Bluiminck: ‘Leefbare thuissituatie is nu prioriteit in gehandicaptenzorg’

De crisis rondom het coronavirus raakt de gehandicaptenzorg zwaar. Het tekort aan testen en beschermingsmiddelen brengt de veiligheid van cliënten en professionals in gevaar. Daarnaast zorgt het wegvallen van de dagbesteding ervoor dat ouders een meer begeleidende rol op zich nemen. Dat maakt de thuissituatie er niet altijd even gemakkelijk op, stelt VGN-directeur Frank Bluiminck.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Frank Bluiminck, directeur VGN
Nu de dagbesteding wegvalt door het coronavirus, is het leefbaar houden van de thuissituatie prioriteit in de gehandicaptenzorg, aldus Frank Bluiminck.

Op 18 maart stuurde u namens Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland een brief naar de Kamer over de gevolgen van het coronavirus in de gehandicaptenzorg. Hierin uitte u onder meer uw zorgen over de beperkte capaciteit aan testen, wat de veiligheid van cliënten en medewerkers in gevaar brengt. Hoe staat het daar nu mee?

‘Nog niet goed, helaas. We hebben verschillende signalen afgegeven waarmee we duidelijk hebben gemaakt dat er nog veel fout gaat. Er is ons toegezegd dat er een aangepast testbeleid komt voor de gehandicaptensector. Hier hebben we echter nog niets van teruggezien, het wordt alsmaar aangekondigd voor de dag van morgen. Voor veel cliënten is thuisquarantaine geen optie. Vaak begrijpen ze de situatie niet en kunnen ze daarom niet zomaar in isolatie worden gezet op hun eigen kamer. Dus als iemand op de woongroep niest, moeten we nu uit voorzorg bescherming inzetten. Dit levert twee problemen op. Ten eerste zorgt de introductie van mondkapjes en beschermingspakken voor veel extra onrust bij de cliënten. Ten tweede worden we nu gedwongen om schaarse beschermingsmaterialen in te zetten, terwijl dat achteraf misschien niet nodig was. Daarom willen we een soepeler testprotocol in onze sector. Natuurlijk begrijp ik dat het tekort aan testen een landelijk capaciteitsprobleem is. Een alternatief zou wat ons betreft kunnen zijn om het medisch oordeel van bijvoorbeeld een arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) leidend te laten zijn. Wanneer hij corona vermoedt op basis van de signalen, moet er beschermingsmateriaal komen.’

Ook medewerkers in de gehandicaptenzorg kampen met een nog hogere werkdruk dan normaal. Een mogelijke oplossing zou zijn om horecapersoneel dat door de sluiting thuis zit, in te zetten. Hoe garandeert u veilige zorg?

‘Toen bekend werd dat alle horecavoorzieningen moesten sluiten, dachten we: kunnen we vraag en aanbod niet matchen? Daar is toen het initiatief Extra handen voor de zorg uitgekomen. Vorige week hebben we de website samen met andere partijen gelanceerd. Hier wordt ook crisisscholing aangeboden aan iedereen die wil helpen in de zorg, ook oud-zorgmedewerkers die er al een tijdje uit zijn.’

Nu de dagbesteding wegvalt, zitten veel ouders thuis met hun kinderen. In veel gevallen moeten de ouders de rol van de zorgprofessionals ‘overnemen’. Wat doen zorgaanbieders om ouders en cliënten hierbij te ondersteunen?

‘Het leefbaar houden thuis nu alle vaste structuur wegvalt, is op dit moment een van de grootste problemen in de gehandicaptensector. Zorgaanbieders bedenken van alles om de thuissituatie zo draaglijk mogelijk te houden. Philadelphia richtte bijvoorbeeld Hallo Thuis op, een platform dat zowel vermaak als informatieve en educatieve content biedt. Dagbesteding heeft als doel dat kinderen voldaan moe zijn aan het einde van de dag. We proberen ouders zoveel mogelijk tips en materialen te geven om mee aan de slag te gaan. Dit kan gaan over hoe een goede dagstructuur er uitziet, of creatieve ideeën voor knutselen, liedjes en beweging. Normaal hebben ouders en zorgprofessionals natuurlijk een heel andere rol binnen het zorgproces. Nu moeten ouders ook meer een begeleidende rol nemen, wat best veel van hen vraagt en zeker niet altijd gemakkelijk is. We vinden het daarom belangrijk dat het lijntje tussen de zorgorganisaties en ‘thuis’ goed blijft. Soms zetten we hier ook gedragsdeskundigen bij in. We zijn nu bezig met een platform op te richten waar ouders elkaar kunnen inspireren’.

Het coronavirus treft ook veel zorgmedewerkers. Wat is het ziekteverzuim onder professionals in de gehandicaptenzorg?

‘De precieze cijfers heb ik niet zo paraat. Maar ik weet dat de uitvalpercentages zorgwekkend hoog zijn. Veel organisaties proberen zzp’ers en uitzendkrachten in te schakelen. Je merkt wel dat mensen zich zorgen maken over de extra kosten die nu gemaakt worden door personeelsuitval. Er is veel behoefte aan het duidelijk verantwoorden en borgen van extra kosten. We moeten echt zien te voorkomen dat mensen een beroep gaan doen op werktijdverkorting. Als sector moeten we deze mensen comfort en zekerheid bieden, dat is heel belangrijk’.

Wat is op dit moment in de coronacrisis uw belangrijkste boodschap?

‘De afsluitende woorden van Minister Bruins vond ik mooi: ‘let op elkaar’. Dat geldt zeker voor mensen die nu extra kwetsbaar zijn. Dus heb oog voor mensen met een beperking en kijk ook naar waar je zelf misschien iets kunt bijdragen. Het is fijn om van betekenis te kunnen zijn voor mensen die nu thuis zitten, al gaat het maar om een wandeling maken. Op dit moment is het onze prioriteit om de thuissituatie zo goed mogelijk te houden. Dit blijkt in veel gevallen toch een hele opgave te zijn. We maken ons hier serieus zorgen over. We zien dat zo’n crisistijd verbroedert en de saamhorigheid in de samenleving versterkt, maar ook dat de meest kwetsbare groepen het hardst getroffen worden. Een belangrijke les om bij stil te staan.’

Er wordt  al veel geschreven over het coronavirus, daarom schrijven wij alleen over zaken die belangrijk zijn voor u: de zorgprofessional. Al onze corona-gerelateerde artikelen zijn de komende tijd gratis beschikbaar zodat u in deze crisis geen informatie hoeft te missen. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en lees dagelijks over de uitdagingen en oplossingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.