Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bos: ‘Huishoudelijke hulp dubbel betaald’

MAARSSEN - “We hebben voor huishoudelijke hulp jarenlang de dubbele prijs betaald.” Dat beweert Chiel Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland. “Gemeenten doen de aanbesteding van huishoudelijke hulp veel beter dan de zorgkantoren de contractering hebben uitgevoerd. Ze kopen in voor de helft van de prijs.”

Thuiszorgorganisaties rekenden tot 25 euro per uur voor ramen lappen en stofzuigen en besteedden het werk voor de helft van de prijs uit aan gespecialiseerde bedrijven: “Dat is makkelijk verdiend. En slechts voor de helft rechtstreeks aan patiënten met een indicatie besteed.”

Maar één belang

Bos: “Zorgaanbieders noemen zich wel ondernemers, maar zijn het niet. En de brancheorganisatie heeft maar één belang, namelijk dat er meer geld komt. Daarvoor zet zij de sector zielig neer. Maar maatschappelijk geld moet je tot op de euro nauwkeurig kunnen verantwoorden, daar kun je niet fantasierijk mee omgaan.”

Wanprestatie

Bos bestrijdt dat er geld bij moet in de ouderenzorg: “Aan thuiszorg houden aanbieders geld over. In de verpleging en verzorging zijn er een heleboel aanbieders die goed uitkomen met de beschikbare middelen. Dat is een kwestie van goede leiding. Waarom worden deze best practices niet overgenomen? Het hangt echt heel erg af van goed leiderschap. Die vrijblijvendheid hierover moet niet kunnen. En extra geld geven aan wanpresterende organisaties is beloning voor slecht management.” (ZorgVisie – Ruud Koolen)

Bekijk Bos op het ZorgVisie

verkiezingdebat

Lees ook:

Weblog Sleutelen aan regeerconvenant

Achmea: Thuiszorg drukt miljoenen achterover

Schoonmaakreus neemt thuiszorg TSN over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.