Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOZ spant kort geding aan tegen VWS

BOZ, de vereniging van brancheorganisaties in de zorg, spant een kort geding aan tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

35 miljoen minder

De inzet van het kort geding is de korting van 0,1 procent die VWS een maand geleden aankondigde op de overheidsbijdrage arbeidskostenontwikkeling (ova). Gevolg van de korting is dat de zorg 35 miljoen minder te besteden krijgt aan promoties en periodieken voor personeel. Dit zijn kosten die een zorginstelling eenmalig kan maken om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken of om eigen personeel te behouden. Voor de ziekenhuizen bedraagt de korting in totaal zes miljoen euro. De BOZ vindt het onbegrijpelijk dat deze korting wordt opgelegd in een tijd waarin de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel steeds krapper wordt.

Schenden van afspraken

De BOZ is van mening dat VWS de gemaakte afspraken in het ova-convenant schendt. Daarin staat dat de financiering van de arbeidsvoorwaarden marktconform zou blijven zodat de zorg kan blijven concurreren met andere sectoren. NVZ-woordvoerder Sjoerd Beumer: “VWS heeft de ova verlaagd zonder overleg en zonder onderbouwing. En 35 miljoen euro is een bedrag dat we niet kunnen verwaarlozen.” Het kort geding dient op 26 september. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kort geding NVZ op 8 november 2006

Bodemprocedure NVZ over volumeraming

Links:

NVZ vereniging van ziekenhuizen

VWS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.