Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brabantse thuiszorg verliest kort geding

De uurtarieven die tien West-Brabantse gemeenten hanteren bij de aanbesteding van huishoudelijke hulp zijn niet onrechtmatig. Dat oordeelde de rechter in Breda gisteren.

De vordering van thuiszorgorganisatie De Markenlanden is afgewezen, die van thuiszorgorganisatie Thebe is niet-ontvankelijk verklaard. De gemeenten mogen daarom doorgaan met de lopende aanbesteding van huishoudelijke hulp. De vordering van thuiszorgorganisatie.

Uurtarieven thuiszorg

De rechter vindt dat het programma van eisen voor de aanbesteding, waarin de maximumtarieven zijn opgenomen, met de nodige zorgvuldigheid tot stand is gekomen. Bij de vaststelling van de tarieven hebben de gemeenten gebruik gemaakt van een landelijk onderzoeksrapport over de kostenstructuur van huishoudelijke hulp en ook rekening gehouden met de geldende CAO voor de thuiszorg. Dat de gehanteerde maximumtarieven mogelijk niet voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp kostendekkend zijn, maakt de tarieven volgens de rechter nog niet onredelijk of onzorgvuldig. Daarbij heeft De Markenlanden onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de huidige maximumtarieven niet reëel zijn. Het directe uurloon voor een huishoudelijke hulp blijft onder het maximumtarief, en op de overheadkosten kan De Markenlanden zelf invloed uitoefenen.

Kort geding gemeenten

In dit kort geding waren negen West-Brabantse gemeenten gedagvaard: Etten-Leur, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Halderberge, Roosendaal, Werkendam, Woudrichem en Zundert. Deze gemeenten hebben in augustus 2009 gezamenlijk een aanbestedingsprocedure opgestart voor de inkoop van huishoudelijke hulp voor de periode 2010-2012. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

Bussemaker vraagt VNG om ‘reële’ tarieven Wmo

Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg

Vakbond pleit voor minimumtarief Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.