Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brand in tehuizen bijna vervijfvoudigd

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - Het aantal branden in verpleeghuizen is de afgelopen twintig jaar bijna vervijfvoudigd, aldus het Nederlands Dagblad. Ongelukken met elektrische apparaten en met roken vormen de belangrijkste oorzaken, aldus de krant.

Het Nederlands Dagblad baseert haar artikel op een nog niet openbaar rapport van deskundigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken .

Toename

Uit het rapport, de Brandveiligheidvisie Gezondheidszorg, blijkt dat in de periode tussen 1984 en 1992 gemiddeld 51 branden per jaar werden geregistreerd, zo schrijft de krant. In 2003 en 2004 werd jaarlijks gemiddeld echter 241 branden geregistreerd.

Verzorgshuizen

Voor verzorgingshuizen geldt een overeenkomstig drastische toename. Daar nam het aantal branden toe van 67 (tussen 1984 en 1992) naar 273 in 2003 en 2004.

Rokende tupperware

Ook de kleinere incidenten worden bij deze cijfers meegeteld: bijvoorbeeld, een smeulende sigaret in een prullenbak of, zoals het Nederlands Dagblad noemt, een rokend tupperwareschaaltje op een warmhoudplaatje. Deze incidenten, waarbij ingrijpen nodig was om erger te voorkomen, vormen vaak de belangrijkste oorzaken van de echte branden.

Roken

Het rapport stelt dat roken als oorzaak van brand in verzorgingshuizen de laatste jaren bijna is verdubbeld. Vreemd genoeg hebben rookverboden in tehuizen juist voor een toename van branden geleid, omdat de rokers hun nog smeulende peuken in de prullenbak gooien uit angst voor ontdekking.

Brandstichting

De onderzoekers constateren in het rapport ook dat het aantal brandstichtingen in tehuizen is verdubbeld. Een verklaring hiervoor hebben ze nog niet kunnen vinden, aldus het Nederlands Dagblad.

Waterkokers

De grote toename van elektrische apparaten in verpleeghuizen hebben op hun beurt ook voor meer brandincidenten gezorgd. Waterkokers, magnetrons, scootmobiels, maar ook medische en audiovisuele apparatuur kunnen brand veroorzaken, aldus de krant.

’Veel doden mogelijk’

Bertwin van Setten van het Landelijk Netwerk Brandpreventie in een interview met de krant: “Het is niet ondenkbaar dat er een keer een groot incident plaatsheeft met veel doden. Het komt voor dat maar één beveiliger aanwezig is, terwijl er volgens afspraken met de brandweer twee moeten zijn. Die kan bij brand onmogelijk in zijn eentje de bewoners evacueren.”

Brandveiligheid

Vorig jaar werd al bekend dat het zorgelijk gesteld is met de brandveiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen. Volgens veiligheidskundigen en brandweerlieden zouden bewoners in driekwart van de 1700 zorginstellingen groot gevaar lopen als er brand uitbreekt. (Nederlands Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.