Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Brandpreventie niet op orde bij meerderheid verpleeghuizen’

Een meerderheid van de verpleeg- en verzorgingshuizen doet niet genoeg om brand te voorkomen. Ook zijn de meeste instellingen niet in staat op elk tijdstip van de dag bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in het Algemeen Dagblad.
‘Brandpreventie niet op orde bij meerderheid verpleeghuizen’

De NVBR maakt zich in het AD grote zorgen over de situatie die in instellingen kan ontstaan als bewoners zelf niet in staat zijn te vluchten. Zorgcentra hebben de ‘meest basale zaken’ niet op orde, volgens de woordvoerder. Uitgangen worden geblokkeerd, brandgevaarlijke bankstellen staan in de gang en vormen een vluchtblokkade. Ook hebben ouderen vaak ouderwetse tv’s die altijd op standby staan en veel warmte afgeven.

Nachtbrand

Veel instellingen komen in de problemen als er er ’s avonds of ’s nachts brand uitbreekt. Bij een ernstige brand in een verpleeghuis in 2008 was het een geluk dat de brand overdag plaatsvond. Er was genoeg personeel en bezoek om te helpen bij de evacuatie. In de avond en nacht zijn er veel minder mensen aanwezig.

Geinsche Hof

Maandag was er een grote brand in in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein, waarbij negen mensen ernstig gewond raakten. Bewoners werden geëvacueerd door bouwvakkers, buurtbewoners en personeel dat van huis aangesneld kwam.

Bhv’ers

De NVBR stelt in de krant dat er ‘veel vaagheid’ is over de inzet van bedrijfshulpverleners (bhv’ers), speciaal opgeleide werknemers die het voortouw moeten nemen bij calamiteiten. Tot 2007 gold de regel: één bhv’er per 50 werknemers. Die regel geldt niet meer, maar er is volgens de woordvoerder geen duidelijk beleid voor in de plaats gekomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Negen zwaargewonden door brand Geinsche Hof

Brand zorgcentrum Nieuwegein onder controle

UMC Utrecht opente oefencentrum voor brandweer

Brandveiligheid ziekenhuizen ZGT niet op orde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is bekend dat ook vele, wellicht zelfs de meeste, verorgingshuizen niet brandveilig zijn.
    Van werkelijke compartimentering is geen sprake en ook is er voor veel huizen geen brandveilig-verklaring afgegeven.
    Ik ben bang dat Mr. van Vollenhoven en zijn organisatie het nog druk zullen krijgen zolang er niet daadkracjhtig wordt opgetreden en aan veiligheid wordtgewerkt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.