Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bravis ziekenhuis legt ‘publieke verantwoording’ af

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom heeft deze week in een bijeenkomst publiekelijk verantwoording afgelegd over zijn beleid en functioneren. Bestuur, medisch specialisten en toezichthouders deelden met politici en maatschappelijke organisaties de resultaten, de plannen voor de komende jaren en de dilemma’s waarmee het ziekenhuis geconfronteerd wordt. Ook gingen zij in op signalen en zorgen die naar voren werden gebracht.
MicrophoneiStock400.jpg
Foto: IStock

Voor zover bekend is het Bravis ziekenhuis het eerste ziekenhuis dat op deze wijze zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Leon van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de raad van toezicht en initiatiefnemer van de bijeenkomst: ‘We hebben in het recente verleden voorbeelden gezien van maatschappelijke organisaties zoals woningcorporaties, hogescholen maar ook ziekenhuizen die te ver van de maatschappij waren afgedreven. Ook toezichthouders schoten daarin tekort. Wij willen leren van wat de maatschappij ons vertelt en welke zorgen er leven en willen vertellen wat wij als ziekenhuisorganisatie daaraan proberen te doen.’

Wethouder
Yvonne Kammeijer-Luycks, wethouder Zorg in Bergen op Zoom: ‘Het is goed dat een ziekenhuis dit doet. Het Bravis ziekenhuis vervult een belangrijke rol in het leven en welzijn van onze burgers, en dan is het goed als het aangeeft die taak serieus te nemen door met ons in gesprek te gaan.’

Dilemma’s
In een goed gevulde zaal met vijftig vertegenwoordigers vanuit de regionale politiek, patiëntenorganisaties en het ziekenhuis concentreerde het debat zich als eerste op de tendens tot concentratie in de ziekenhuiszorg. Centraal daarbij stond de vraag wat dit betekent voor de kwaliteit van zorg en voor de reistijd van patiënten. De recente concentratie van verloskunde en kind- en jeugdzorg in Bergen op Zoom en de aanstaande opening van het oncologie centrum in Roosendaal gaven een goed inzicht in de voordelen van concentratie, maar ook de dilemma’s die zich daarbij voordoen.

Kwetsbare ouderen
Daarnaast stond de substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de eerste lijn centraal, waarbij de doelstelling van het ziekenhuis ‘Samen word je beter’ nog eens werd onderstreept. De manier waarop de zorg voor kwetsbare ouderen in de regio georganiseerd kan worden bleek voor raadsleden en wethouders met het aandachtsgebied WMO een even relevant vraagstuk als voor huisartsen en de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Relevante feedback
Hans Ensing, voorzitter van de raad van bestuur, onderstreepte het publieke belang van het ziekenhuis, maar wees ook op het belang van voldoende financiële resultaten door de eisen van banken en zorgverzekeraars. ‘De uitdaging waarvoor het ziekenhuis zich ziet geplaatst, is laveren tussen winstgevendheid versus kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat dilemma hebben we tijdens deze bijeenkomst besproken, en we hebben er relevante feedback op gekregen.’

Semipublieke samenwerking
Op de vraag of de bijeenkomst voor herhaling vatbaar is, antwoordde menig raadslid en politicus dat dit soort initiatieven ook voor andere ziekenhuizen en semipublieke organisaties goed zou zijn. ‘Je geeft aan dat je je omgeving belangrijk vindt, en dat is voor ons als vertegenwoordigers van de burger essentieel’, verwoordde één van de aanwezige raadsleden het sentiment. 

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.