Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bravis ziekenhuis mag verloskundige weren

Redacteur Zorgvisie
Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal mag zwangere vrouwen weigeren hun eigen verloskundige mee te nemen voor de begeleiding van hun bevalling. Dat heeft de rechter in Breda vrijdag bepaald. De zaak was aangespannen door een hoogzwangere vrouw die haar eigen verloskundige mee wilde nemen.
Mijn Zorg Log
AdobeStock

Bravis hoeft de verloskundige van de vrouw door de uitspraak geen toegang te verschaffen tot het ziekenhuis. De vrouw wilde haar verloskundige er graag bij hebben, omdat ze bij de bevalling van haar eerste kind naar eigen zeggen slechte ervaringen opdeed. Omdat het ziekenhuis dit weigerde, spande ze samen met een aantal vrouwenrechtenorganisaties een kort geding aan tegen Bravis.

Redenering van Bravis

Het ziekenhuis liet weten dat de redenen voor de weigering medisch zijn. De vrouw is volgens Bravis een risicopatiënt, omdat haar eerste kind is geboren na een keizersnede. Daarom zou het volgens het ziekenhuis onverantwoord zijn om de bevalling te laten begeleiden door een verloskundige en moet er een gynaecoloog bij aanwezig zijn. Bovendien maakt Bravis deel uit van een integraal geboortezorgnetwerk waar de verloskundige van de vrouw niet op is aangesloten.

Reacties op beslissing rechter

Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann reageert geschokt op de beslissing van de rechter, net als de Geboortebeweging. De uitspraak zet het recht op zelfbeschikking van zwangeren volgens hen op onacceptabele wijze onder druk en geeft ziekenhuizen de absolute macht. De organisaties overwegen een hoger beroep.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.