Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Breng NZa onder bij NMa’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een deel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan beter als aparte zorgkamer bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden ondergebracht. Deze zorgkamer kan de onduidelijkheden rond het kartelverbod en de concentratie van ziekenhuizen wegnemen.
‘Breng NZa onder bij NMa’

Daarvoor pleit Barbara Baarsma, hoogleraar Marktwerking- en mededingingseconomie aan de UvA, in een interview in het oktobernummer van Zorgvisie magazine.

Onzekerheid rond kartelverbod

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten met elkaar afspraken maken over welk ziekenhuis bepaalde behandelingen het beste kan doen. De verwachting is dat dit de kwaliteit van zorg ten goede komt. De specialisatie en concentratie komt echter moeizaam tot stand door de onzekerheid rond het kartelverbod. Voor ziekenhuizen is niet duidelijk welke vormen van samenwerking wel en niet mogen.

NVZ wil vooraf duidelijkheid van NMa

De NVZ vereniging van ziekenhuizen riep de NMa onlangs op vooraf duidelijkheid te bieden over vormen van samenwerking. Maar volgens mededingingsexpert Baarsma kan de NMa dat niet doen vanwege de Europese mededingingsregels. “Dat kan alleen als een deel van de NZa een aparte zorgkamer wordt binnen de NMa. Andere moeilijke markten, zoals de vervoer- en energiesector, hebben ook een kamer binnen de NMa. Die kamers hebben ook ex-ante bevoegdheden.”

Markttoezicht sneeuwt onder bij NZa

De taak ‘markttoezicht’ komt bij de NZa niet voldoende uit de verf, vindt Baarsma. Markttoezicht botst met de andere twee NZa-taken: budgetbewaking en regulering van de tarieven. “Niet alleen qua onafhankelijkheid, maar ook qua cultuur. Het werkt niet als je het budget moet bewaken van een instelling en ook erop moet toezien of die voldoende concurreert. De NZa is meer geneigd om te reguleren dan om marktwerking te bevorderen. Die taak om markten te laten werken raakt ondergesneeuwd.”

Fusies

Baarsma waarschuwt dat de onzekerheid rond het kartelverbod ziekenhuizen in de richting van fusies dwingt. “Maar dat wil het kabinet ook weer niet. Dat is een inconsistentie in het kabinetsbeleid.”

Geschiedenis

Het plan om een deel van de NZa als zorgkamer bij de NMa onder te brengen is niet nieuw. Al bij de oprichting van de NZa in 2006 hield oud-minister Hoogervorst deze optie nadrukkelijk open. Maar toen ontbrak het draagvlak in de Tweede Kamer en de NMa. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVZ: laat NMa kartelverbod vooraf toetsen

Verzekeraar kan impasse doorbreken

1 REACTIE

  1. Het is goed dat wij met regelmaat geconfronteerd worden met nut en noodzaak van regelingen en insituties. Dr Baarsma, vraagt nogmaals aandacht voor de eventuele integratie van NZa en NMa. Daar is reden genoeg voor. Er is behoefte aan een grootschalige evaluatie van marktmeesters en toezicht in de breedste zin van het woord. Wij zijn in ons scheppend enthousiasme weleens wat slordig in de definiering van taken en functies en hebben ook niet zo een behoefte aan een duidelijke en scherpe domeinafbakening. Dat wreekt zich in de dossiers NZa en NMa. Wellicht wil Dr Baarsma in dit geheel ook eens haar licht laten schijnen over de operationele invoering van een Europees Mededingsbedrijf onder gelijktijdige opheffing van de nationale vestigingen. Dat zou op zijn minst de Europese integratie – en dus markt! – bevorderen. De verleiding om dan vanuit de diverse Hoofdsteden politiek op de Mededinging te “gaan zitten” zal dan ongetwijfeld verminderen. Los van alles lijkt het mij overigens niet in strijd met Europese regels om bij opening van een NMa dossier de markt in haar omvang publiek te omschrijven. Dat zou een ieder Friese vraagtekens hebben bespaard.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.