Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins: druk acute zorg neemt toe

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
‘Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op acute zorg en zorgaanbieders hebben moeite om dit te bolwerken’, meldt Bruno Bruins over de ontwikkelingen in de acute zorg. De minister van VWS wil door samenwerkingsverbanden en maatregelen de druk van de ketel halen.
Bruno Bruins
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, ANP/Remko de Waal

De boodschap van de minister luidt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat het nog steeds druk is in de acute zorg, voornamelijk bij de spoedeisende hulpen, ambulances en huisartsenposten. Zorgaanbieders hebben moeite met het opvangen van de toenemende vraag naar acute zorg. Maar ‘de toegankelijkheid van de acute zorg als geheel is gelukkig op dit moment niet in gevaar’, aldus Bruins.

NZa marktscan

De NZa concludeert in een marktscan dat de druk op acute zorg toeneemt, maar dat er wel voldoende uitwijkmogelijkheden zijn bij andere zorgaanbieders voor patiënten. Zo hebben alle elf zorgregio’s afspraken gemaakt om zorg te bieden aan vitaal bedreigde patiënten. ‘Juist in de acute zorg moet iedere patiënt er op kunnen rekenen dat hij of zij tijdig op de juiste plek terecht kan. Ik vind dit cruciaal’, aldus Bruins.

Druk

De druk en de toename van patiëntenaantallen verschillen volgens de NZa en het Landelijk Netwerk Acute Zorg per regio en zorgaanbieder. Zo ervaren de regio’s Noord-Holland, Utrecht en Flevoland een toenemende druk, terwijl de regio’s West, Twente en Zwolle een stabilisatie zien.

Vooral de huisartsenpost, eerstelijns ambulancezorg en de spoedeisende hulp van ziekenhuizen ervaren toenemende patiëntenaantallen. Dit komt onder meer door de tekortschietende afstemming tussen interne zorgschakels en door de vergrijzing. ‘Patiënten met acute zorgvragen komen daardoor niet automatisch terecht bij de juiste schakel in de acute zorg’, aldus de NZa.

Doorstroom

LNAZ concludeert dat de in- en doorstroom moet verbeteren in ziekenhuizen. Momenteel worden patiënten namelijk niet altijd in het dichtstbijzijnde ziekenhuis of ziekenhuis van voorkeur behandeld. Daarnaast kan het voorkomen dat niet vitaal bedreigde patiënten langer op zorg moeten wachten.

Maatregelen

Voldoende gekwalificeerd personeel is een onmisbare factor in de acute zorg. Toch meent Bruins dat het behouden en aantrekken van personeel een grote uitdaging is, gezien het tekort in mankracht. Daarom trekt hij extra budget uit voor onder meer de ambulancezorg, eerstelijnsverblijf en de wijkverpleging.

De juiste zorg op de juiste plek

Bruins benoemt daarbij dat de druk op het acute zorgnetwerk voorkomen of gelijkmatiger verdeeld kan worden wanneer er sprake is van een betere samenwerking en coördinatie tussen alle zorgaanbieders in de gehele keten van acute zorg. Door een efficiënte samenwerking zouden patiënten die niet noodzakelijk in een ziekenhuis behandeld hoeven te worden, ook ergens anders opgevangen kunnen worden zoals bij de wijkverpleegkundige of huisarts. Daarbij is ‘de juiste zorg op de juiste plek’, een belangrijk thema voor medisch specialistische zorg in het regeerakkoord.

Bruins besluit dat acute zorg tijdig en dag en nacht bereikbaar moet zijn voor personen die dit echt nodig hebben. De huidige drukte in de zorg is echter niet op de korte termijn opgelost. ‘Het smeden van nieuwe samenwerkingsverbanden kost tijd en vastberadenheid’, aldus Bruins. Daarbij helpt het ROAZ als platform om verbeteringen in de zorg beter af te stemmen en door te voeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.