Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brunssum sleept MeanderGroep voor rechter

De gemeente Brunssum heeft een kort geding aangespannen tegen MeanderGroep Zuid-Limburg. De thuiszorgorganisatie weigert klanten die een combinatie moeten krijgen van simpele en speciale huishoudelijke hulp.

Brunssumers die huishoudelijke hulp nodig hebben, krijgen een indicatie voor Basishulp, Plushulp óf een combinatie van beide. Een gecombineerde indicatie omvat bijvoorbeeld drie uur basishulp en één uur plushulp, goed voor respectievelijk 18,25 euro per uur en 22,20 euro per uur.

‘Dit kan niet’

“In een bijeenkomst voorafgaand aan de aanbesteding van de huishoudelijke hulp, hebben wij al gezegd dat we gedifferentieerd zouden gaan betalen.”, zegt wethouder Jos Janssen. “Meander zei toen dat het de tarieven niet voldoende vond, maar heeft toch ingeschreven. Nu weigeren ze klanten met een gecombineerde indicatie. Wij vinden dat dat niet kan. Laat de rechter maar uitzoeken wie gelijk heeft.” De gecombineerde indicatie staat ook in de raamovereenkomst, zij het niet met de tarieven erbij, stelt Janssen.

Niet in het bestek

Bestuurder Roger Ruijters van MeanderGroep meent dat de gemeente “haar eigen bestek niet serieus neemt”. “De gemeente zegt dat dit de afspraak is, wij zeggen van niet. In het bestek stelt de gemeente duidelijke kwaliteitseisen aan plushulp. Nu zegt ze: ‘Bij een gecombineerde indicatie moet je deels zo laag mogelijk opgeleide mensen sturen.’ Dit heeft een dusdanige impact op de bedrijfsvoering dat het in de stukken had moeten staan.”

Deskundigheid nodig

Ruijters wil niet twee verschillende thuishulpen naar klanten sturen. “Bij bijvoorbeeld dementerenden moeten alleen mensen komen die deskundig zijn en meteen kunnen anticiperen op veranderingen in de situatie.” De uitspraak wordt volgende week donderdag verwacht. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Kort geding Vilente tegen Renkum en Arnhem

Haagse zorgaanbieders staken overleg gemeente

Wmo-uurtarief gemiddeld 2,40 te laag

Thuiszorg stopt met leveren huishoudelijke hulp

Careyn en gemeenten naar rechter

1 REACTIE

  1. Alles draait om Euro s. Willen wij in de Zorg nog Kwaliteit ?Een trieste ontwikkeling. Als de huidige RvB ( Bestuurders ) ook aan de Poort van Zorg staan en ze worden geconfronteerd met de huidige regelgeving, dan praten ze zeker anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.