Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budget AWBZ-aanbieders blijft hetzelfde

Redactie Zorgvisie
Zorgaanbieders in de AWBZ krijgen in 2007 hetzelfde budget als in 2006. Staatssecretaris Ross-van Dorp wil daarmee zorgen voor “financiële rust” bij de invoering van de zorgzwaartebekostiging.

Zorgaanbieders kunnen in het invoeringsjaar van de zorgzwaartebekostiging rekenen op dezelfde hoeveelheid gecontracteerde zorg als in 2006, als hun aantal plaatsen gelijk blijft. Ze kunnen dan intern hun geld herverdelen over mensen met een lichtere en een hogere zorgzwaarte, schrijft Ross aan de Tweede Kamer.

Jaren erna

In de jaren erna komt er een herverdeling tussen instellingen die veel of juist weinig zware zorg leveren. Op verzoek van de brancheorganisaties komen er verschillende overgangsregimes. De verpleging en verzorging laat vanaf 2008 de herverdeling over aan het overleg tussen zorgkantoren en aanbieders. De gehandicaptenzorg wil liever een vaste afbouw in vier tot vijf jaar.

49 Zorgzwaartepakketten

Cliënten kunnen kiezen waar ze hun geïndiceerde zorgzwaartepakket willen ontvangen. Dat kan thuis zijn. Ze kunnen ook kiezen voor verzorging door meerdere aanbieders. Er liggen nu 49 zorgzwaartepakketten, verdeeld over de verschillende doelgroepen. De vijftien pakketten die Ross oorspronkelijk wilde, waren volgens aanbieders en zorgverzekeraars te weinig afgebakend en inzichtelijk. Voor cliënten komt er een soort consumentengids waarin een “begrijpelijke omschrijving” staat van de diverse pakketten. (Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.