Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budget ziekenhuizen blijft onzeker

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen hebben nog steeds geen zekerheid over hun budget voor 2009. De onduidelijkheid over de kapitaallasten frustreert de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars.
Budget ziekenhuizen blijft onzeker

Ziekenhuizen en verzekeraars moesten uiterlijk 1 april de onderhandelingen over het budget voor 2009 hebben afgerond, maar slechts een handjevol is daar in geslaagd. Nog maar vier procent van de onderhandelingen over het b-segment van de dbc’s, waarvoor vrije prijzen gelden, is afgerond.

Onduidelijkheid over kapitaallasten

Oorzaak is de onduidelijkheid rond de kapitaallasten. Die moeten dit jaar voor het eerst worden verwerkt in de tarieven van het b-segment. Het is vooral de overgangsregeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die in de praktijk tot problemen leidt. Volgens deze regeling gaan de kapitaallasten in drie jaar stapsgewijs van het a-segment, waarin de overheid de rekening betaalt, naar het b-segment, waarin het ziekenhuis het risico draagt. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kan deze overgangsregeling ertoe leiden dat ziekenhuizen de kapitaallasten dubbel vergoed krijgen, namelijk via nacalculatie in het a-segment en via de vrije prijzen van het b-segment. De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen erkent dit en wijst er bovendien op dat er door de overgangsregeling niet-reële prijzen in het b-segment ontstaan, omdat ziekenhuizen de kapitaallasten allemaal op een eigen manier verwerken in hun tarieven.

NVZ en ZN willen af van overgangsregeling

ZN en NVZ willen het liefst af van de overgangsregeling. Ze willen de kapitaallasten direct helemaal verwerken in het b-segment, maar zien zich gedwarsboomd door de NZa. Uit een NZa-circulaire van 17 april blijkt dat als ziekenhuizen en zorgverzekeraars in onderling overleg besluiten de overgangsregeling niet toe te passen, ziekenhuizen het recht verliezen een beroep te doen op de zogeheten hardheidsclausule. Die is bedoeld voor ziekenhuizen die net nieuwbouw hebben gepleegd en daardoor onevenredig hoge kapitaallasten hebben. Deze nieuwbouwziekenhuizen willen de extra kapitaallasten verhalen op de hardheidsclausule, maar de NZa weigert om duidelijkheid te verschaffen hoe ziekenhuizen hiervoor in aanmerking kunnen komen. De NZa komt later met commentaar.

Passantentarief nabij

Het gevolg van de impasse is dat ziekenhuizen geen declaraties kunnen indienen over het b-segment en dit feitelijk voorschieten. Daarmee kunnen ze niet eindeloos doorgaan, aldus de NVZ. De tijd is nabij dat ziekenhuizen zich genoodzaakt zien het zogeheten passantentarief in rekening brengen. Dat is de prijs die geldt als ziekenhuizen en verzekeraars niet tot afspraken komen. Dit tarief is altijd hoger dan het normale tarief. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Nadeelcompensatie zal uitmonden in juridische touwtrekkerij’

Commissie-Havermans blijft te vaag

Commissie-Havermans komt met rapport

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.