Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Büller legt voorzitterschap vervroegd neer

Mark van Dorresteijn
Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, legt zijn voorzitterschap per 15 maart 2013 vervroegd neer.
Büller legt voorzitterschap vervroegd neer
Foto: Erasmus MC

Oorspronkelijk zou hij aanblijven tot 1 juni 2013. Büller heeft besloten sneller af te treden omdat de overdracht aan zijn opvolger, Ernst Kuipers, voorspoedig is verlopen. ‘In verband met de grote uitdagingen voor de toekomst ten aanzien van de nieuwe strategische visie van het Erasmus MC, de financiën, en alles wat daarmee samenhangt, heeft hij nu geoordeeld dat het verstandig is de keuzes hieromtrent nu reeds in handen te leggen van zijn opvolger’, zo laat het ziekenhuis weten.

Ruimte voor opvolger

Büller: ‘Het Erasmus MC ontwikkelt op dit moment zijn strategische visie voor de komende vijf jaar. Ik wil mijn opvolger en zijn nieuwe collega’s alle ruimte bieden om zelf deze visie te ontwikkelen en belangrijke besluiten te nemen, op weg naar een duurzame en voorspoedige toekomst voor het Erasmus MC. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor de eigen loopbaan. Ook voor bestuurders geldt dat zij steeds de afweging moeten maken of zij een stap vooruit, een stap opzij of een stap terug willen doen. Voor mij is het moment gekomen, iets sneller dan oorspronkelijk gepland, om plaats te maken. Ik doe dat in de wetenschap dat de continuïteit binnen de raad van bestuur geborgd is en met het volste vertrouwen in Ernst Kuipers en zijn team. Ik hoop, na acht jaar zitting te hebben gehad in de raad van bestuur, in een andere functie nog vele jaren te kunnen bijdragen aan excellent onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg binnen het Erasmus MC.’

1 REACTIE

  1. Zijn hoge vergoeding (226.000 plus een persoonlijke bijlage) is natuurlijk te hoog voor de werkzaamheden die hij gaat uitvoeren. Hij zal waarschijnlijk niet kunnen voldoen aan de productiviteitseisen die gesteld worden aan een gewone universitair docent die 50.000 euro verdient. Stel dat hij nog vier jaar werkt dan lijdt het ErasmusMC een verlies van ruim een miljoen euro op dit arbeidscontract.
    Toch kan dit een goede beslissing zijn van het Erasmus MC om twee redenen:
    * Hans Buller had zonder een goede regeling waarschijnlijk nog langer vastgehouden aan zijn huidige functie, en zo veel schade kunnen veroorzaken;
    * toekomstige bestuurders weten nu dat hun salaris zal dalen maar dat het Erasmus MC deze daling zal compenseren met creatieve oplossingen. Zo wordt het Erasmus MC een aantrekkelijke werkgever voor bestuurders.