Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Burgers Haarlem en Hoofddorp steunen fusie ziekenhuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Een meerderheid van de burgers van Haarlem en Hoofddorp staat positief tegenover de beoogde fusie van het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis. Dat schrijft minister Edith Schippers in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.
‘Burgers Haarlem en Hoofddorp steunen fusie ziekenhuizen’

Van Gerven heeft aan Schippers gevraagd hoe zij een fusie tussen het Kennemer Gasthuis (Haarlem) en het Spaarne Ziekenhuis (Hoofddorp) kan rechtvaardigheden, terwijl de bewoners daartegen zijn. Hij baseert zich op een publicatie in het Haarlems Dagblad. Daarin stellen medisch specialisten uit het Spaarne-ziekenhuis dat uit bewonersonderzoek van de ziekenhuizen blijkt dat een ruime meerderheid van 64 procent van de 2000 ondervraagden geen meerwaarde ziet in een fusie.

Schippers: bewoners voor fusie

Maar volgens Schippers klopt dat niet. Zij heeft contact gehad met de ziekenhuizen en stelt dat uit de enquête juist het beeld naar voren komt dat bewoners bereid zijn om verder te reizen voor aantoonbaar betere kwaliteit. Van de ondervraagden staat 58 procent positief tegenover de fusie, 29 procent neutraal en ziet 11 procent een fusie niet zitten, schrijft zij in antwoord op Van Gervens Kamervragen.

Aanvraag bij NMa

De ziekenhuizen hebben in mei dit jaar een vergunning aangevraagd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Ze willen fuseren omdat andere minder vergaande samenwerkingsvormen niet leiden tot de gewenste verbetering van de kwaliteit en de vermindering van kosten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis vragen fusievergunning
Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis laten samenwerking toesten
Spaarne Ziekenhuis publiceert sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.