De zorgsector is rijp voor business intelligence (BI). Dat is de stellige overtuiging van commercieel directeur Sven Walraven van E.Novation en directeur Freek Kamst van Newcom. Beide bedrijven hebben de handen ineen geslagen om samen deze nieuwe markt te veroveren. In het kantoor van E.Novation in Capelle a/d IJssel vertellen Walraven en Kamst hoe ze dit gaan aanpakken en wat hen onderscheidt van andere BI-bedrijven.
De concurrentie in de zorgsector neemt toe, vertelt Walraven. “En daarmee neemt ook de behoefte aan informatie toe. Zorginstellingen willen weten waar ze goed en waar ze minder goed in zijn. Maar ook de overheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, huisartsen en niet te vergeten patiënten vragen om meer informatie.”
Kamst: “Zorginstellingen zijn op zoek naar informatie om enerzijds de bedrijfsvoering te verbeteren en anderzijds voor de analyse van de behandelingen die ze aanbieden. Dat onderscheid moet je maken.”
De behoefte aan informatie wordt volgens Walraven verder gestimuleerd door de fusies in de zorgsector. “Hierdoor ontstaan grote organisaties die overzicht willen behouden door met behulp van BI informatie uit de organisatie te trekken.”
Maar ook de samenwerking tussen zorginstellingen in de regio zorgt voor een groeiende informatiebehoefte, aldus Walraven. “Je ziet in sommige regio’s dat kleinere ziekenhuizen gaan samenwerken en dat men wil gaan benchmarken om te kijken welk ziekenhuizen op welk gebied goed of minder goed presenteren en wat ze van elkaar kunnen leren.”
Marktonderzoek
Zowel E.Novation als Newcom hebben marktonderzoek gedaan. E.Novation heeft haar accountmanagers op pad gestuurd om haar klanten in de zorg te bevragen. Walraven: “Daaruit blijkt een toenemende vraag naar BI. Alleen, instellingen weten niet zo goed hoe ze het moeten aanpakken.”
Newcom heeft vorig jaar, nog voor de overname door de VANAD Group (zie kader), marktonderzoek gedaan in de zorgsector. Kamst: “BI is in opkomst in de zorgsector. De sector zit echter nog in een oriënterende fase. Veel zorginstellingen starten pilots met BI maar komen vervolgens niet verder. Dat heeft alles te maken met de marketing van leveranciers die hun BI-software presenteren als het ei van Columbus. De software wordt geïmplementeerd, er worden mooie rapporten geproduceerd die vervolgens ongebruikt in de la verdwijnen.”
BI is echter geen software, stelt Kamst. “Het is een proces om een organisatie intelligenter en effectiever te maken. Het verhoogt het IQ van een organisatie. Het gaat erom dat allerlei signalen en data van zowel buiten als binnen de organisatie met behulp van BI omgezet worden in informatie. Op basis van die informatie kun je snel en effectief doelstellingen realiseren, omdat je meer inzicht hebt en daardoor beter kunt sturen. Het gaat dus om verandermanagement. Dat leidt weer tot nieuwe data die weer omgezet worden in informatie en daarmee is de BI-cirkel rond.”
Het probleem met de meeste concurrenten op de BI-markt is volgens Kamst dat ze wel data met behulp van BI omzetten in informatie maar daar blijft ’t vervolgens bij.
Business case
In de zorgsector wordt de laatste tijd steeds nadrukkelijker gevraagd naar de verhouding kosten en baten van een ict-investering, zo is de ervaring van Walraven. Heb je met een investering in BI een business case? Die is naar de overtuiging van Walraven en Kamst zeker te maken. Kamst: “Betere informatie leidt tot efficiëntere bedrijfsprocessen, wat weer leidt tot kostenreductie en verhoging van de kwaliteit van de zorg.” Al is het niet altijd eenvoudig om overal een bedrag aan te hangen, geeft Walraven toe. “Soms zeggen instellingen: we hebben nog steeds hetzelfde aantal mensen in dienst. Maar de winst is dan wel dat die mensen meer tijd kunnen besteden aan de zorg, wat leidt tot hogere productie en kwalitatief betere zorg.”
Kamst constateert dat BI door dalende prijzen van de software in het bereik komt van kleinere organisaties. “Van oudsher wordt BI gebruikt bij grote bedrijven waar veel transacties voorkomen zoals banken en de telecom. Je ziet echter, nu de software voor BI steeds goedkoper wordt, een verschuiving naar middelgrote bedrijven en daarmee ook zorginstellingen.”
Walraven en Kamst hebben er alle vertrouwen in dat ze marktaandeel in de zorgsector kunnen verwerven. E.Novation is sterk vertegenwoordigd in de zorg, vertelt Walraven. “Zo’n 60 procent van de ziekenhuizen maakt gebruik van onze communicatie-server Cloverleaf. Maar ook het aantal ggz-instellingen en revalidatie-instellingen dat Cloverleaf gebruikt neemt toe. Wij kennen de mensen in de zorg en weten hoe het er reilt en zeilt. En Newcom heeft 25 consultants in dienst met jarenlange ervaring in BI. Dat gecombineerd met onze ervaring in de zorg, dat is goud.”
De VANAD Group
Newcom Information Systems is sinds de oprichting in 1993 gespecialiseerd in business intelligence (BI) en datawarehousing. Begin dit jaar heeft de VANAD Group, waar E.Novation ook deel van uitmaakt, een meerderheidsbelang genomen in Newcom. Newcom blijft echter als zelfstandige onderneming gevestigd in Breda.
Newcom is productonafhankelijk, benadrukt directeur Freek Kamst. “Onze bedrijfsfilosofie is dat we software aanbieden die het beste past bij de standaarden en budgetten van de organisatie. We gaan bijvoorbeeld geen Oracle-product aanbieden bij een zorginstelling die op Microsoft is georiënteerd.”
E.Novation is gespecialiseerd in zorg-ict en logistieke automatisering. Bij 85 procent van de ziekenhuizen in Nederland komt E.Novation over de vloer als leverancier van diensten rond elektronisch berichtenverkeer, vertelt commercieel directeur Sven Walraven.
Sven Walraven, commercieel directeur van E.Novation en Freek Kamst, directeur van Newcom.
Auteur: Mario Gibbels