Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: geld eerlijker verdelen met zzp’s

De zorgwaartefinanciering moet het beschikbare geld in de AWBZ eerlijker verdelen. Dat betoogt staatssecretaris Bussemaker van VWS in een opiniebijdrage in Zorgvisie magazine, die vrijdag verschijnt.

De AWBZ-financiering met zorgzwaartepakketten (zzp’s) moet 1 januari 2009 van start gaan.

Lichte cliëntenpopulatie: minder geld

“Uiteindelijk gaat het om een rechtvaardiger, eerlijker verdeling van de beschikbare middelen. Dat betekent dat sommige instellingen minder geld krijgen dan ze nu hebben en andere meer. Dat is ook de bedoeling. De zorg kan met dit systeem veel beter worden toegespitst op de specifieke behoeften van een cliënt. Instellingen die minder geld krijgen omdat de cliëntenpopulatie licht is in vergelijking met andere instellingen, moeten goed nadenken hoe ze hier mee omgaan”, schrijft Bussemaker.

Inkoopmacht naar klanten

Ze ziet de invoering van zzp’s als een belangrijke stap naar een systeem waarbij zorgvragers de inkoopmacht hebben.

Kritiek op zzp-systematiek

Op de kritiek dat het zorgzwaartescoreprogramma niet zou deugen – eerder genoemd in Zorgvisie – zegt Bussemaker dat het vaak is getest door deskundigen en continu wordt verbeterd. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schroothoop

AWBZ mogelijk duurder door zzp-scores

NZa geeft voorlopige prijzen zzp’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.