Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘Ik ben tegen marktwerking’

Staatssecretaris Bussemaker is tegen marktwerking in de verpleeghuiszorg. Ze zei dat in een algemeen overleg met de Kamercommissie van VWS.

“Vermogensopbouw is alleen nodig in een situatie van marktwerking. U bent daar tegen, ik ben daar ook tegen”, zei Bussemaker dinsdag tegen SP-Kamerlid Agnes Kant. Ze deed deze uitspraak naar aanleiding van de groeiende vermogens in de verpleeghuiszorg. De staatssecretaris vindt dat verpleeghuizen genoeg geld hebben om goed werk te leveren en wees de Kamer erop dat verpleeghuizen gemiddeld een reserve hebben van elf procent van hun begroting.

Tegen marktwerking

SP-Kamerlid noemde het “onzin” om de vermogens in de discussie te betrekken, omdat de instellingen deze buffers nodig hebben om risico’s te kunnen opvangen. Daarop antwoordde Bussemaker dat dit alleen geldt in een situatie van marktwerking en dat zij daar net als Kant tegen is. “Zolang er nog contracteerplicht is zijn de risico’s beperkt. Ze hebben wel een vermogen nodig, maar alleen voor schommelingen in de vraag.”

Zorggeld AWBZ

De staatssecretaris gaat binnenkort ook nieuwe concessies verlenen aan de zorgkantoren die het zorggeld in de AWBZ verdelen. Het beleid van VWS was er in de afgelopen jaren op gericht om marktwerking ook in de instellingszorg in te voeren. De zorgkantoren zouden dan verdwijnen. Het huidige kabinet is in het regeerakkoord onduidelijk over marktwerking in de AWBZ. Aan de ene kant stelt het dat de zorg in verpleeghuizen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg zich niet leent voor vrije prijsvorming en commerciële concurrentie. Maar verderop staat dat er wel ruimte wordt geboden voor ondernemerschap en privaat kapitaal. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Marktwerking stuwt ziekenhuiszorg op

Zorgverzekeraars frustreren marktwerking

NZa worstelt met marktwerking

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.