Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bussemaker vraagt geen Europese toestemming voor steun

Staatssecretaris Bussemaker is niet van plan de verlening van miljoenensteun te melden aan Europa. Het gaat om de 37,3 miljoen euro die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft verleend aan de twee stichtingen die de zorg van Meavita hebben overgenomen. De NZa zei eerder dat de steun juist wel aan de Europese Commissie (EC) voorgelegd moet worden.
Bussemaker vraagt geen Europese toestemming voor steun

In de gisteren verschenen antwoorden op Kamervragen over Meavita schrijft Bussemaker dat de steunverleningen aan stichtingen Haagse Woon- en Wijkzorg (HWWzorg) en Thuiszorg Groningen (TZG-nieuw), volgens haar niet onder het verdrag van de EC vallen. Ze schrijft hierbij dat er volgens de NZa geen sprake zou zijn van steun in de zin van artikel 87 van de EC.

Europese Commissie

Volgens de NZa moet de steunverlening echter juist wel aan de EC voorgelegd worden. Iedere steunverlening wordt volgens de autoriteit aan de EC voorgelegd. Bovendien gaat het hier om een afwijkende steunverlening. Er wordt in deze verlening immers afgeweken van de standaardeis dat een derde van het steunbedrag terugbetaald moet worden. De overheid staat in het geval van de Meavita-onderdelen voor meer dan een derde garant voor de steun. “Het is een afweging van de staatssecretaris om dit niet aan de EC te melden”, zegt woordvoerder Annemiek van der Laan van de NZa. “Zij zal daar goede redenen voor hebben. Het klopt in ieder geval dat wij hebben gezegd dat de EC moet toetsen of hier sprake is van geoorloofde staatssteun.”

Debat Meavita

Morgen zal de Tweede Kamer debatteren over de steunverlening tijdens een Algemeen Overleg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Van Otterloo vindt NZa-steun te laag

Steun Meavita-onderdelen 22 en 15 miljoen

‘Ton per maand voor interim-bestuur Meavita’

Van Miltenburg: ‘Meer duidelijkheid over Meavita’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onvoorstelbaar, onwaardig en ongeloofwaardig.
    Onze staatssecretaris heeft blijkbaar snel bij geleerd van haar partijleider. Deze gaf gisteren zonder een snik in zijn stem aan dat het “lek” v.w.b. het DSB debacle niet meer boven tafel te krijgen valt. Onze staatssecretaris neemt eenzelfde ongeloofwaardige positie in door de steunaanvraag niet voor te leggen aan de EC. Ik sta garant voor de continuïteit van zorg, niet voor die van de organisatie! Mevr.Bussemaker gefeliciteerd. Ongeloofwaardiger handelen dan dit kunt u niet. Ik kan mij prima voorstellen waarom u deze aanvraag niet aan de EC wilt voorleggen, de uitkomst hiervan is te voorspelbaar. Blijft de vraag welk politiek gewin u in deze heeft. Van Otterloo als oud PvdA politicus en oud medewerker van de NZA, U als PvdA politicus en na deze blamage hard bezig met de zorg na uw staatssecretarisschap; zal boeiend worden te zien waar u straks na deze vrienden dienst beland. Gelukkig heeft u bij deze blijk gegeven over een groot lerend vermogen te beschikken, dit zal de zorg op termijn waarschijnlijk meer gaan kosten dan uw 15 miljoen bijdrage aan deze concurrentie vervalsing.
    Ben benieuwd waar u na de komende verkiezingen beland, dat we nog van u zullen horen is zonder twijfel.

  3. Ik mag hopen, dat die 73,3 mijo een typefoutje is. Het circus wordt steeds leuker om te volgen.
    In mijn beleving is het schandalig dat VWS zo blijft draaien om deze belachelijke steun te handhaven. Ben erg benieuwd, wat voor politieke belangen hiermee gepaard gaan. Errgens is er een addertje……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.