Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil af van registratie per minuut

Thuiszorgorganisaties hoeven niet meer elke vijf minuten zorg die zij verlenen vast te leggen. Dat zegde staatssecretaris Jet Bussemaker gisteren toe aan de Tweede kamer. Volgens CDA'er Jan de Vries moeten instellingen dit nu doen om de hoogte van de eigen bijdrage van cliënten te kunnen vaststellen.

De Vries citeerde uit een brief van een zorgkantoor aan een instelling, waarin het zorgkantoor vraagt om registratie per vijf minuten “volgens CAK-regeling”. De zorgkantoren verdelen het geld in de AWBZ, het Centraal Administratiekantoor (CAK) int de eigen bijdragen van cliënten. Voor de vaststelling van die eigen bijdragen is een tijdsregistratie nodig, zei Bussemaker, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook afspraken met de cliënt zijn die vastliggen in een zorgplan. Ze beloofde te gaan overleggen met zorgkantoren en CAK om de minutenregistratie per direct te stoppen.

Registratie per minuut

De Vries betoonde zich na het overleg dat blij met haar toezegging. “Iedereen klaagt over registratie op minuten, maar het was moeilijk de vinger erop te leggen waar die eis vandaan komt. In de beleidsregels van het ministerie staat het niet. Het CAK heeft mij bevestigd dat zij er inderdaad om vragen.”

Bezuinigingen AWBZ

In hetzelfde overleg viste de oppositie bij de coalitiepartijen naar mogelijke bezuinigingen op de AWBZ. Agnes Wolbert van de PvdA verwees naar de uitspraak van haar fractievoorzitter Mariëtte Hamer dat bezuinigen op de AWBZ niet voor de hand ligt. De Vries wilde “niet op de zaak vooruitlopen”. Staatssecretaris Bussemaker zei dat er deze kabinetsperiode juist geld bij komt, verwijzend naar het beleid tot dusver. Om eraan toe te voegen: “Het hele kabinet voelt zich ervoor verantwoordelijk dat we aan de meest kwetsbaren de zorg kunnen blijven bieden die ze verdienen.”

Zorgkantoren sturen

Bussemaker zei verder dat zij de zorgkantoren meer gaat sturen. Zorgkantoren moeten in alle regio’s ongeveer hetzelfde gaan werken en minder gegevens eisen van instellingen. “Zorgaanbieders hoeven alleen een bestuursverklaring af te geven dat zij voldoen aan de eisen, waarna het zorgkantoor steekproefsgewijs controleert”. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

CAK gaat dossiers sneller afhandelen

Bussemaker specificeert AWBZ

Geen controle bonus-malusregeling

‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.