Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil één richtlijn bij reanimatie

Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten één richtlijn gebruiken in het reanimeren van hun bewoners. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Bussemaker reageert daarmee op de commotie die vorige maand ontstond over het voornemen van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Het verzorgingshuis wilde cliënten niet meer reanimeren, tenzij die dat zelf hadden aangegeven. In verpleeghuizen was dit al de regel; voor verzorgingshuizen bestaat geen algemene richtlijn. Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis besloot na de ophef die ook in de Tweede Kamer ontstond, zich nader te beraden op een verandering van het beleid.

Beleid medici

Inmiddels buigen ook de verpleeghuisartsen zich over hun richtlijn om niet te reanimeren tenzij de patiënt dit wil, schrijft Bussemaker. Ze zegt zich niet te willen bemoeien met de uitkomsten van deze discussie: het is aan de medici zelf om hun beleid vast te stellen. Uiteindelijk moet de arts met elke patiënt afspraken maken over de keuze om wel of niet te reanimeren. (ANP)

Lees ook:

IGZ uit kritiek op reanimatiebeleid

Reanimatiediscussie verdeelt de zorgsector

Inspectie onderzoekt reanimatiestop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.