Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Buurtzorg heeft geen goudenhanddrukmanagers’

Redactie Zorgvisie
Buurtzorg Nederland heeft geen ex-managers met gouden handdrukken in dienst. Alle beweringen hierover zijn flauwekul. Dat zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland.
‘Buurtzorg heeft geen goudenhanddrukmanagers'

Flauwekul

De Blok reageert op een uitspraak die Gerrit Jan van Otterloo dinsdag deed in het Dagblad van het Noorden. Van Otterloo zei dat enkele van de managers die met hoge afkoopsommen bij Thuiszorg Groningen vertrokken, nu bij Buurtzorg Nederland in dienst zijn. Met medeneming van hun gouden handdruk. Van Otterloo verklaarde tegenover Zorgvisie dat hij de desbetreffende managers zelf heeft gesproken. De Blok is boos over deze opmerkingen die zijn organisatie in een kwaad daglicht kunnen stellen. “Ik weet niets van welke gouden handdruk dan ook. Het is de grootst mogelijke flauwekul, geen van de ex-managers van Thuiszorg Groningen werkt bij Buurtzorg Nederland.”

Afspraken met oud-bestuurders

Begin dit jaar vertrokken drie managers bij Thuiszorg Groningen met afkoopsommen van in totaal vijfhonderd duizend euro. Op 9 maart ging Thuiszorg Groningen failliet. Curator Wim Entzinger bevestigt het totaal van de afkoopsommen, maar wil afzonderlijke bedragen, noch namen, noch functies noemen. Het zou gaan om managers op lager niveau dan de directeuren, die langdurig in dienst zijn geweest van de organisatie en aanspraak maakten op wachtgeld. De afspraken zijn gemaakt tussen de oud-bestuurders van Thuiszorg Groningen en de managers. Entzinger: “Onze taak is te onderzoeken of deze sommen geld de toets der kritiek kunnen doorstaan. Je kunt je natuurlijk afvragen of je dit soort bedragen kan en mag afspreken vlak voordat een organisatie failliet wordt verklaard.”

Geen managers nodig

Buurtzorg Nederland heeft vooral wijkverpleegkundigen in dienst en geen midden of hoger managementkader. Af en toe zegt De Blok freelancers in te huren vanwege hun expertise, bijvoorbeeld in grote thuiszorgorganisaties. “Het gaat mij om de inhoud. Ik ga niet vragen: ‘wat heb je meegekregen bij de organisatie waar je bent weg gegaan?.” De Blok heeft ook contact met voormalig directeur Anneke Mossou en directeur Marga van den Heuvel van Thuiszorg Groningen . Het was de bedoeling een samenwerkingsverband op te zetten. Na anderhalf jaar overleg, liep dit echter op niets uit.

Volstrekte nonsens

Intussen blijft de organisatie van De Blok groeien. Op dit moment zijn er 1700 medewerkers in dienst en er komen er elke maand 150 bij. In de provincie Groningen zijn 12 thuiszorgteams overgestapt van Thuiszorg Groningen naar Buurtzorg Nederland, zegt De Blok. Met zeven teams worden nog gesprekken gehouden. Van Otterloo van Thuiszorg Groningen: “Volstrekte nonsens. Als er zoveel teams zijn overgelopen, zou meer dan de helft van TZG zijn opgestapt. Dat is echt niet zo. Buurtzorg is een goede concurrent, maar geen grote.” Van Otterloo zegt ‘fundamenteel andere zorg’ te leveren dan Buurtzorg. “Ik vind het concept van Buurtzorg aardig maar niet zaligmakend.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Gouden handdruk voor managers Thuiszorg Groningen

Anneke Mossou vertrekt bij Thuiszorg Groningen

Van Otterloo leidt nieuwe stichtingen Meavita

Thuiszorg Groningen schrapt 140 fte’s

Thuiszorgcongres

Op 10 november organiseert Zorgvisie een congres over thuiszorg, ‘Geen routeplanner zonder visie’. Hoe ziet de toekomst van de thuiszorg er nu uit, gaat de sector nu voor kwaliteit van zorg, kan de financiering hierop worden aangepast en wie bepaalt dan wie welke zorg ontvangt?

3 REACTIES

  1. Thuiszorg Groningen werft verzorgenden en verpleegkundigen? En dat terwijl staatsteun is gevraagd voor het bekostigen van het sociaal plan.. Hoeveel van dit belastinggeld gaat naar van Otterloo en de heren curators? Groot spel in de zorg met groot geld.. wie zet in?

  2. Lees alle reacties
  3. Dames en heren…………..wanneer gaat het weer es over inhoud? Een verborgen politieke agenda zal hierachter schuilen. Elkaar een beetje de zwartie piet toeschuiven. Wie wordt de dupe? De sector ! De client ! De medewerkers van Buurtzorg en Thuiszorg Groningen. En waarschijnlijk zullen die de consequenties weer gaan voelen………

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.