Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Buurtzorg schuift drie wijken door naar Careyn

Buurtzorg won bij de gunning voor de proef Zorg in de Wijk van Zilveren Kruis tien wijken en Careyn maar vijf. Buurtzorg heeft nu echter besloten om drie wijken door te schuiven naar Careyn. Anders dreigt Careyn in de financiële problemen te komen. Bovendien was het voor Buurtzorg lastig om in tien wijken tegelijkertijd een nieuw wijkteam op te zetten. Dat meldt nieuwssite DestadUtrecht.nl.
Buurtzorg schuift drie wijken door naar Careyn

Bij de proef Zorg in de Wijk contracteert zorgverzekeraar Zilveren Kruis in elke wijk één voorkeursaanbieder. De andere wijkzorgorganisaties krijgen nog maar 75 procent van het maximumtarief als een cliënt toch voor hen kiest. Dat meldt nieuwssite Destadutrecht.nl.

Bij de gunning is Utrecht opgedeeld in 18 wijken. Buurtzorg had bij 10 wijken de gunning gewonnen en Careyn, tot haar teleurstelling, slechts bij vijf wijken. Daarnaast heeft AxionContinu een contract voor twee wijken en Leef & Zorg een contract voor één wijk. Careyn heeft nog tevergeefs geprobeerd om via een kort geding de proef van Zilveren Kruis te blokkeren. Maar ook Buurtzorg liet weten dat ze de proef Wijk in de Zorg te snel en te drastisch vinden.

Onderhandelingen

Er wordt nog druk onderhandeld door de verschillende betrokken partijen om alles in goede banen te leiden. De officiële start van de pilot is daarom uitgesteld. Buurtzorg heeft nu besloten om drie van de tien wijken door te schuiven naar Careyn. Volgens projectcoördinator Kety de Kwaasteniet van Buurtzorg heeft Careyn al zo’n lange geschiedenis in Utrecht terwijl ze bij de gunning slechts een paar wijken toegewezen hebben gekregen. Bovendien dreigde Careyn volgens haar in de financiële problemen te komen als ze slechts vijf wijken toegewezen zou krijgen. ‘We hebben daarom een handreiking gedaan richting Careyn.’

De Kwaasteniet zegt op de site echter toe dat het voor Buurtzorg ook lastig is om in zo’n korte tijd personeel te vinden voor de wijkteams voor tien wijken. ‘Op 21 december is er een bijeenkomst met onze directeur Jos Blok die dan uitlegt wat het concept is van Buurtzorg. Meestal lukt het ons dan wel om veel mensen aan te trekken.’

Het loodje

De Kwaasteniet verwacht dat door de proef Zorg in de Wijk veel kleine wijkzorgorganisaties het loodje zullen leggen omdat ze nog maar 75 procent van het tarief vergoed krijgen. ‘Misschien is dat ook wel goed want niet alle wijkzorgorganisaties boden voldoende kwaliteit.’

Herverdeling Zilveren Kruis

Een herverdeling van de gegunde wijken is volgens een woordvoerder van Careyn inderdaad een van de punten die worden besproken met Zilveren Kruis. Daarnaast wordt er ook gesproken over het behoud van de gespecialiseerde verpleging en de vrije keuze van zorgverlener. Die vrije keuze is er in theorie nog wel, aldus de woordvoerder van Careyn, maar als je een vergoeding krijgt van 75 procent dan moet je onder de kostprijs werken en dat is voor wijkzorgorganisaties niet vol te houden. Zilveren Kruis wil verder nog niets kwijt over de onderhandelingen over de proef Wijk in de Zorg. De verwachting is dat deze onderhandelingen nog deze week zullen worden afgerond.

1 REACTIE

  1. Hum, ik lees net op de website van de NOS dat er vijf overtredingen zijn in de beloningen van top bestuurders. Een ervan is van Careyn. Hoezo dreigen ze In financiële problemen te komen door deze aanbesteding? Betalen ze hun bestuurder toch minder!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.