Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bypass beter dan dotteren bij complexe patiënten’

Bij een bepaalde groep patiënten is een openhartoperatie (bypass) beter dan dotteren. Deze patiënten hebben een aanzienlijk grotere kans om de ingreep te overleven als ze geopereerd worden dan als ze gedotterd worden. Ook is de kans dat patiënten een nieuwe vernauwing of hartinfarct krijgen kleiner na een bypass. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaat om patiënten met ernstige verstoppingen of vernauwingen aan de kransslagaders.
'Bypass beter dan dotteren bij complexe patiënten'

Voor het onderzoek keek hoogleraar Pieter Kappetein van het Erasmus MC naar een groep van 1800 van deze patiënten met ernstige vaatafwijkingen. Van de mensen die een bypass hadden gekregen, overleed 5,3 procent binnen vijf jaar aan een hartinfarct. Bij de gedotterden was dat 9 procent. Een openhartoperatie blijkt de beste optie voor patiënten die ernstige verstoppingen hebben of die vernauwingen hebben op meerdere plekken. ‘Ze overlijden minder vaak aan een hartinfarct’, zegt Pieter Kappetein, hoogleraar Cardio-thoracale chirurgie.

Kransslagaders
Bij een bypassoperatie wordt met een stukje ader uit bijvoorbeeld het been een nieuwe route gemaakt voor de bloeddoorstroming, om vernauwingen in de kransslagaders heen. Deze ingreep is een stuk ingrijpender dan dotteren en wordt daarom minder vaak uitgevoerd. Bij dotteren worden vernauwingen aangepakt door een ballonnetje op te blazen in de aderen.

Dotter
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 38.000 mensen gedotterd. Een bypassoperatie wordt ongeveer 4500 keer uitgevoerd per jaar. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.