Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Campagne tegen financieel misbruik ouderen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start vandaag een nieuwe campagne om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Van Rijn slaat ook de handen ineen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken gaan onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik. De campagnestart vindt plaats bij de Rabobank in Rotterdam.
buurman400.jpeg

Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer worden van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen.

Veilig Thuis
Van Rijn: ‘Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.’

Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. In de aanwezigheid van ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS/ASN en ook Saskia Stuiveling als onafhankelijk voorzitter van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken gezamenlijk onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.

Financieel misbruik
Directievoorzitter Leo Peeters Weem van Rabobank Rotterdam, gastheer van de campagnestart, geeft een voorbeeld van wat nu wordt gedaan tegen financieel misbruik: ‘Wij hebben bijvoorbeeld speciale seniorenadviseurs in dienst die ouderen thuis helpen bij hun bankzaken, maar vandaag de dag ook vooral online en telefonisch bijstaan. Zij geven bijvoorbeeld preventieve tips, zoals het aanpassen van paslimieten of het openen van een zakgeldrekening. Wij komen helaas ook wel eens financieel misbruik tegen.’

Banken
Banken onderstrepen daarom het belang van de nieuwe campagne en zien er naar uit om samen met de staatssecretaris te onderzoeken hoe zij gezamenlijk nog meer kunnen doen. De nieuwe campagne van het ministerie van VWS wordt gesteund door de partners van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´. Saskia Stuiveling is onafhankelijk voorzitter van de alliantie.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.