Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao vvt algemeen bindend verklaard

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alle werkgevers in de VVT sector, ook degenen die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ActiZ of BTN moeten de nieuwe cao nu toepassen.
.fotolia.gif
Foto: fotolia
Alleen FNV Zorg & Welzijn heeft het onderhandelakkoord niet ondertekend. 

Loonsverhoging

De nieuwe cao geldt voor twee jaar en voorziet in een verhoging van de lonen met structureel ruim 4 procent. Een deel daarvan door de eindejaarsuitkering (nu 5,7 procent) in stappen te verhogen naar een volledige dertiende maand (8,33 procent). Daarnaast zijn twee loonsverhogingen gekomen: 0,65 procent in oktober 2016 en 1 procent in juli 2017. Medewerkers hebbe in december 2016 en in februari 2017 een eenmalige uitkering van 1,2 procent ontvangen. Sinds januari 2017 krijgen medewerkers ook ort uitbetaald over hun vakantie- en verlofdagen.

Ort

Zorgaanbieders in de vvt krijgen door die ort-afspraken een flinke tegenvaller te verduren. Er is tevens overeengekomen dat zij de onregelmatigheidstoeslag aan hun werknemers compenseren. Het gaat dan om de ort over de wettelijke vakantie-uren die zijn opgebouwd in de periode 2012-2016. Hierdoor zijn de personeelskosten toegenomen met 3 procent. Vooral hierdoor lijdt bijna de helft van de vvt-instellingen verlies, zo berekende adviesbureau Beaufort Corporate Consulting onlangs. Om de ORT-kwestie op te lossen, leveren medewerkers twee ‘reguliere’ verlofdagen in.

Dossier Cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.