Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Careweb eerste zorgapplicatie met ISAE3402-verklaring

Mark van Dorresteijn
Careweb van 12Care heeft als eerste applicatie voor zorgmanagement een ISAE 3402 type 2-verklaring verkregen. De verklaring garandeert dat de software werkt volgens de AO/IC-beleidsregels van de NZa, waaronder ook de regels van DBC Onderhoud vallen.
Careweb eerste zorgapplicatie met ISAE3402-verklaring

Onderdeel van de beleidsregels is dat accountants controleren of de zorgmanagementapplicatie en de beheersmaatregelen goed functioneren. Qruun Schram, commercieel directeur 12Care: ‘Het grondig uitvoeren van deze controle kost een kleine organisatie al gauw enkele dagen en kan voor een grote organisatie oplopen tot meer dan veertig dagen. Omdat iedere accountant min of meer dezelfde test moet doorlopen, hebben we het initiatief genomen om deze tests te laten uitvoeren door de accountants van Adbeco, voor alle mogelijke situaties.’ In combinatie met aanvullende eisen waaraan is voldaan, heeft dit geleid tot de goedkeurende verklaring.

Afdekken risico’s

‘Accountants van onze klanten kunnen gebruikmaken van de ISAE 3402-verklaring en hoeven de software zelf niet meer te testen’, stelt Schram. ‘De accountant hoeft slechts te onderzoeken of de instelling Careweb goed gebruikt. De risico’s die accountants op basis van de regeling AO/IC-registratie en -facturering van dbc’s in de ggz dienen te controleren, worden met het ISAE 3402-rapport voor circa 95 procent afgedekt. Omdat de dbc-spelregels periodiek wijzigen, is er een risico dat applicaties op een zeker moment niet meer conform de spelregels van DBC Onderhoud functioneren. Dit risico voor de ggz-sector kan met de ISAE3402 type 2-verklaring uitstekend worden uitgesloten.’

Verzekeraars

Daarnaast zorgt de ISAE 3402-verklaring volgens Schram voor een stevige positie in de contractbesprekingen met verzekeraars. ‘Doordat accountants veel minder tijd kwijt zijn aan de controle van software, kunnen zij meer tijd besteden aan de controle op processen, fraude en declaraties.’ Schram verwacht ook dat een ISAE3402 type 2-verklaring een eis zal worden vanuit de verzekeraars.

ISAE 3402

De ISAE 3402 is een internationale standaard (vervanger van SAS70) voor uitbesteding van werkzaamheden. Wanneer een serviceorganisatie in het bezet is van de ISAE 3402-verklaring, kan een gebruikersorganisatie erop vertrouwen dat de geleverde dienst in orde is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.