Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Careyn gaat regelarme thuiszorg leveren

Zorgorganisatie Careyn gaat met ingang van 2013 twee jaar 'regelarme zorg' bieden aan 15.000 thuiszorgklanten in de AWBZ. Careyn doet mee aan het VWS-experiment voor regelarme zorg.
Careyn gaat regelarme thuiszorg leveren

Met het experiment, waaraan 28 zorgaanbieders meedoen, wil staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllnner (VWS) de administratieve lasten in de zorg terugdringen. Door het afschaffen en vereenvoudigen van allerlei regels van de AWBZ krijgen de zorgprofessionals van de wijkteams van de thuiszorgorganisatie in het experiment meer tijd en ruimte voor de cliënt en hun naasten.

Aanpassen indicatiestelling

Een manier om regels te vereenvoudigen is om de indicatiestelling aan te passen. Op basis van het plan maakt Careyn een indicatieadvies aan het CIZ. Het advies is gebaseerd op zogeheten cliëntprofielen waarbij het accent ligt op wat de cliënt nog zelf kan in de thuissituatie, rekening houdend met zijn sociale netwerk. Bij de huidige manier van indiceren wordt voornamelijk gekeken naar de beperkingen van de cliënt en de noodzaak van professionele zorg die daaruit voortvloeit.

Zelf regelen

Ton van Overbeek, voorzitter van de raad van bestuur van Careyn: ‘Wij stellen de cliënt centraal met als doel hem zo zelfredzaam mogelijk te laten zijn.’ In de nieuwe aanpak wordt de zorg in de wijk integraal georganiseerd. Door het ontwikkelen en beter benutten van sociale netwerken in de wijk, is naar verwachting minder professionele zorg nodig. ‘De zorg is bovendien beter en goedkoper. In de aanpak ligt het accent op het vroegtijdig signaleren van problemen en het stimuleren van de zogeheten zelfredzaamheid van de bewoners. Ook de professionals hebben profijt van deze nieuwe aanpak. Zij hebben meer ruimte om de zorg zelf te regelen.’

Nieuwe balans

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten schrijft in een brief aan Careyn: ‘Careyn introduceert een andere kijk op het organiseren en besturen van de zorg. De aanpak zorgt voor een nieuwe balans tussen autonomie, participatie en een sluitend netwerk van informele zorg en professionals. Minder regels leiden tot meer tijd voor de cliënt.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorginstellingen mogen zelf indicaties stellen

Careyn wil HWW Zorg overnemen

Grote reorganisatie bij thuiszorgorganisatie Careyn

4 REACTIES

  1. Bij Osira Amstelring zijn ervaringen opgedaan met deze manier van werken in de “Groene weiden”. De eerste resultaten laten zeer tevreden zorgvragers en zorgverleners zien. Overige teams staan te trappellen om ook op die manier te kunnen gaan werken. Wat een elan is er weer in de zorg!

  2. Lees alle reacties
  3. Al 20 jaar lees ik: dan komt de patient centraler, wordt de zorg beter en efficienter, wordt de kwaliteit verhoogd, komt er meer aandacht voor de patient, en noem al die zinnen maar op. EN DE ALGEMENE UITLATING — MET DE MINISTER VOOROP — (en ook al 20 jaar) IS DAT DE KWALITEIT VAN DE ZORG DRAMATISCH ACHTERUIT GAAT EN DE KOSTEN VAN DE ZORG ANGSTAANJAGEND STIJGEN. Droom maar lekker door.

  4. Mevrouw M. van Zanten heeft het licht gezien : eureka !!! Ongehoord : “” minder regels leiden tot meer tijd voor de client””. Waar haaaaalt ze het vandaan ?? Ook nog nooit gehoord: Ton van Overbeek met “”de client staat bij ons centraal”” ……Nu AL?? Ook zijn visie is onze tijd ver vooruit, waarschijnlijk net als zijn salaris en zijn hoofd boven de Zorgwolken . Een zonnige Zorgtoekomst CHLOORT, jawel met ch.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.