Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Careyn verder in de rode cijfers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De geplaagde ouderenzorgorganisatie in Utrecht en Zuid Holland zakt verder weg in de rode cijfers. Het verlies over 2016 bedraagt 4,5 miljoen euro.
bestuur.careyn.gif

De cijfers over 2017 laten een ‘zorgelijk beeld’ zien. 

Verliezen

Ondanks een genormaliseerd resultaat van bijna 3 miljoen euro is het boekjaar afgesloten met een verlies van 4,5 miljoen euro, tegen 3,2 miljoen in 2015. Dit terwijl de raad van bestuur had verwacht een bescheiden winst te maken. Half april meldde Careyn nog naar aanleiding van het vertrek van CFO Sandra Spek het driejarig transitietraject om de organisatie weer gezond te maken ‘met succes’, had afgerond. De organisatie zou weer zwarte cijfers schrijven. Eind 2017 hoopt Careyn net boven de nul uit te komen en de jaren verwacht de raad van bestuur verdere stijging van het resultaat. In het jaarverslag zegt de raad van bestuur dat ‘de cijfers over het eerste kwartaal van 2017 een zorgelijk beeld laten zien’.

Zilveren Kruis

Careyn heeft te maken met forse tegenvallers. De organisatie wijt deze aan de druk op de marktprijzen, met name die voor de ‘lichtere’ zorg. Daardoor zijn de opbrengsten gedaald van 347 miljoen euro in 2015 naar 334 miljoen in 2016. De organisatie houdt rekening met een verdere daling naar 309 miljoen euro in 2020. Andere boosdoeners zijn volgens Careyn het omvangrijke transitieprogramma, het hoge ziekteverzuim en de gevolgen van de nabetaling van onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie. Careyn moet ook een bedrag terug betalen aan Zilveren Kruis op het Wlz budget. De solvabiliteit, die is gedaald naar 13,6 procent, is op langere termijn verder onder druk komen te staan door een tegenvallend resultaat in de eerste maanden van 2017. 

Zwarte lijst

In juni 2016 kwam Careyn op de zwarte lijst te staan van verpleeghuizen. Naar aanleiding van de vermelding heeft de toenmalige raad van bestuur het reguliere kwaliteitsbeleid onmiddellijk geïntensiveerd. Maar het was te laat en Careyn bleef op de zwarte lijst en kreeg een aanwijzing van de IGZ. Bovendien stelde VWS Careyn als voorbeeld, door een interventieteam samen te stellen. Bestuursvoorzitter Rob van Dam stapte op en interim bestuurder Harry Luik volgde hem op.

Zorgelijk

Het voortbestaan van Careyn in zijn huidige vorm kan in gevaar komen als de inspectie-bevindingen later dit jaar nog negatief zouden zijn of eventuele discussies over de feitelijke levering van intramurale zorg alsnog zouden leiden tot substantiële financiële gevolgen over 2016. Een of meer  van deze kwesties kunnen de financiële positie van Careyn later in 2017 substantieel aantasten, zo stelt de raad van bestuur. Dit kan mogelijke gevolgen hebben voor het naleven van het ING-bankconvenant en opeisbaarheid van bankkredieten veroorzaken. Wat ook kan, is dat Careyn op aanwijzing van de inspectie bepaalde delen van de zorg niet kan voortzetten. 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.