Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carinova zet beëindigen huishoudelijke hulp in ijskast

Het voornemen om volgend jaar te stoppen met huishoudelijke hulp schuift zorgaanbieder Carinova voorlopig even op de lange baan. Vanwege de extra toelage voor de hulp bij het huishouden ziet Carinova toch mogelijkheden in de exploitatie van huishoudelijke hulp.
Carinova zet beëindigen huishoudelijke hulp in ijskast
Foto: ANP Koen Suyk

Carinova kondigde op 28 augustus het voornemen aan om de huishoudelijke hulp activiteiten per 1 januari 2015 in het gehele werkgebied te beëindigen.  Nieuwe ontwikkelingen op nationaal en gemeentelijk niveau nopen bestuursvoorzitter Johan Gerestein om deze beslissing nog niet definitief te maken. Carinova stelt een beslissing over de beëindiging van haar huishoudelijke hulp activiteiten en eventuele overname door een andere partij tot 27 oktober uit. En daarmee wordt ook de  eventuele collectieve ontslagaanvraag tot 27 oktober uitgesteld.

Dienstencheques

Gerestein: ‘Op initiatief van minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn vond op zaterdag 13 september overleg plaats met ActiZ en gemeenten over de extra toelage voor de hulp bij het huishouden. Deze toeslag, verrassend genoemd in de troonrede, is een uitwerking van het voorstel van ActiZ voor de introductie van dienstencheques. Met de invoering van de dienstencheques wil de overheid zoveel mogelijk gedwongen ontslagen voorkomen. Daarnaast zal er in 2015 door de overheid  minder bezuinigd gaan worden. In de periode daarna is er intensief overleg geweest met gemeenten om de continuïteit van dienstverlening en werkgelegenheid zoveel mogelijk veilig te stellen’

Toekomstige exploitatie

Gerestein vervolgt: ‘Voor de toekomstige exploitatie zijn de nieuwe ontwikkelingen van groot belang en dienen nadrukkelijk te worden doorgerekend door partijen.’ De voorzitter raad van bestuur benadrukt dat het hier om de huishoudelijke hulp activiteiten gaat. ‘In de media wordt gesproken over Thuiszorg terwijl men Huishoudelijke Hulp bedoelt: De activiteiten op het gebied van Thuiszorg (Verpleging en Verzorging), Woonzorg en aanvullende diensten van Carinova gaan gewoon door en vormen geen onderdeel van deze discussie. In de verpleging en verzorging bij onze cliënten thuis en in de woonzorgcentra verandert dus niets. Zij vallen nu niet onder de Wmo diensten BV. Ik realiseer me dat dit voor medewerkers huishoudelijke hulp en cliënten onzekere tijden zijn. We stellen alles in het werk om zo snel mogelijk uitsluitsel te kunnen geven. De ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op dat we daarvoor tijd willen nemen in het belang van medewerkers en cliënten.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.