Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Castor EDC wint Europese aanbesteding LUMC

Bert Bukman
De Nederlandse health-tech startup Castor EDC, een dataplatform voor medisch onderzoek, heeft een Europese aanbesteding gewonnen bij het LUMC.
Castor EDC

Met Castor EDC kunnen onderzoekers volgens de ontwikkelaar op eenvoudige wijze onderzoeksdata verzamelen, standaardiseren en delen. Alle klinische onderzoekers in het LUMC krijgen toegang tot het Castor EDC-platform.

Het platform maakt ook een koppeling met het Medical Intelligence platform dat door het LUMC is opgezet. Hierdoor kunnen data uit andere elektronische systemen, zoals het epd, worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Veilige verbinding

Patiëntgegevens worden met Castor EDC via een veilige, versleutelde verbinding beschikbaar gesteld in het onderzoeksplatform. Dit gebeurt volgens de HL7 FHIR-standaard. De gegevens uit patiëntendossiers hoeven dan niet meer handmatig te worden overgenomen.

‘Met ons datamanagementsysteem kunnen de onderzoekers van het LUMC laagdrempelig, veilig en sneller dan voorheen klinisch onderzoek uitvoeren,’ aldus ceo Derk Arts. ‘In principe kunnen de onderzoekers van het LUMC binnen enkele uren en zonder nadere uitleg een studie bouwen in hun Castor-omgeving. Maar voor de zekerheid kiezen we er toch voor een aantal trainingen te verzorgen.’

Subsidie voor Castor EDC

Castor EDC heeft al onder meer AMC, het Radboudumc en King’s College Hospital in Londen onder zijn klanten. Het bedrijf kreeg vorig jaar ruim 1,1 miljoen euro toegewezen gekregen van de Europese Commissie.

Deze subsidie was afkomstig van Horizon 2020, een programma om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Castor EDC was destijds een van de weinige Nederlandse bedrijven die succesvol aanspraak maakten op een subsidie binnen dit programma.

Luttele seconden

‘Mijn grote droom is om medische wetenschap te versnellen door met technologie het maximale voor onderzoekers te bereiken,’ zei Derk Arts destijds tegen Zorgvisie. ‘Wij maken hen het leven makkelijker doordat zij eenvoudig data van hoge kwaliteit kunnen verzamelen en delen.

En ze kunnen hun eigen onderzoek delen en beschikbaar maken, jaren voordat het in de medische vakliteratuur gepubliceerd is. Daarmee verkorten wij het beschikbaar maken van nieuwe medische inzichten van enkele jaren naar luttele seconden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.