De raad van bestuur zegt zijn internist in zijn rol als klokkenluider “tot het uiterste te hebben beschermd.” dit wordt bevestigd door de uitspraak van het Scheidsgerecht.
Scheidsgerecht
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg stelt in een uitspraak van 13 december 2012 dat het ziekenhuis “volledig juist heeft gehandeld” in de ontslagprocedure rondom internist Bravenboer. Deze is niet ontslagen vanwege het feit dat hij klokkenluider was, maar vanwege zijn eigen disfunctioneren, zo zegt het ziekenhuis. Er liep al jaren een conflict binnen de maatschap internisten. De samenwerking is na tussenkomst van de raad van bestuur verbeterd, behalve de samenwerking tussen Bravenboer en zijn collega Blonk. Het ziekenhuis wilde de toelatingsovereenkomst van beide internisten opzeggen, maar werd ten aanzien van Blonk door het Scheidsgerecht in het ongelijk gesteld. Die was volgens het Scheidsgerecht slachtoffer geworden van het conflict. Aan Bravenboer is geen ontslagvergoeding toegekend. “Er is geen grond voor enig verwijt aan de raad van bestuur. Batenburg heeft eiser (= Bravenboer, red.) zeer lange tijd gesteund en diens hoedanigheid niet naar buiten gebracht. “
Frauderende internist
De Volkskrant noemt internist Blonk een jarenlang “frauderende en blunderende arts”. De internist declareerde voor ten minste een ton te veel. Ze hield spookspreekuren en knoeide met diagnoses. Klokkenluider Bravenboer, staat sinds januari op straat. Dat blijkt uit documenten die de Volkskrant naar eigen zeggen in bezit heeft. Het Catharina Ziekenhuis en de maatschap interne geneeskunde moesten vanwege valse declaraties in 2011 meer dan een ton terugbetalen aan zorgverzekeraars. Ook zou uit een geheim rapport van een AMC-hoogleraar blijken dat Blonk medisch onzorgvuldig handelde. Zij kreeg een waarschuwing, maar werd om de fraude niet ontslagen. Volgens bestuursvoorzitter Piet Batenburg ontbrak daarvoor de juridische mogelijkheid.
Arbitragezaak tegen internist Blonk
Het scheidsgerecht concludeert dat na het vertrek van Bravenboer de situatie rond zijn collega-internist Blonk zodanig is veranderd, dat haar ontslag niet meer nodig is. De leden van de maatschap inwendige geneeskunde zijn het hier niet mee eens en zetten – gesteund door de raad van bestuur en het bestuur van de Vereniging Medische Staf – het ontslag van Blonk uit de maatschap door. Deze arbitragezaak loopt nog, zo laat het ziekenhuis weten.
Catharina Ziekenhuis
Volgens het ziekenhuis duurde het conflict al zeker tien jaar. In 2009 deed Bravenboer anoniem melding van mogelijk disfunctioneren van zijn collega Blonk bij de raad van bestuur. De raad van bestuur zegt onderzoek te hebben ingesteld. Een externe commissie van drie internisten onder leiding van hoogleraar interne geneeskunde Peter Speelman heeft begin 2010 met Blonk, Bravenboer en 16 andere collega’s gesproken. Zij deden ook een steekproef uit de patiëntendossiers van Blonk over de afgelopen tien jaar. De unanieme conclusie van de commissie luidde dat medisch disfunctioneren van Blonk niet aan de orde was. Maar zij declareerde wel verkeerd. Accountantsonderzoek zou uit hebben gewezen dat van ‘fraude in strafrechtelijke zin geen sprake was’.