Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBO: Teamwork in zorg kan ruim beter

Mark van Dorresteijn
Teamprestaties in de zorg kunnen ruim verbeterd worden om de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid te verbeteren. Dat blijkt uit een peiling van het CBO naar teamwork in de zorg.
CBO: Teamwork in zorg kan ruim beter

60 procent van de ondervraagde zorgmedewerkers ziet ruimte voor verbetering op het gebied van effectief functioneren en teamprestaties. Zij geven aan dat onderlinge communicatie in het team waarin zij werken met 50 procent kan worden verbeterd. De verbeterruimte voor het geven van onderlinge feedback in de dagelijkse praktijk is 60 procent. Teamleiders zouden vaker het goede voorbeeld kunnen geven, vinden de respondenten. Ook blijkt men een verbeterpotentieel te zien van 60 procent als het gaat om ‘groepjesvorming’ die de teamprestaties in de weg staat. Dat geldt ook voor vaardigheden in het team om samen problemen op te lossen, direct nadat deze ontstaan zijn.

Over de peiling

In totaal hebben 143 zorgprofessionals een verkorte versie van de Team Assessment Vragenlijst (TAV) . De TAV is een meetinstrument ontwikkeld door de Amerikaanse Agency for Healthcare Research and Quality. Met de uitkomsten wil het CBO zelf aan de slag met een Nederlandse variant van TeamSTEPPS. Het programma is gericht op het creëren van teams die werken op basis van een cultuur continu gericht op verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.